Pénzügy

Legalább nettó 88 ezres minimálbért szeretnének a szakszervezetek 2018-ra

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Körülbelül két hete egy közös bérstratégiát fogadott el az öt hazai szakszervezeti konföderáció, ám a napokban két nagy szövetség váratlanul kihátrált a javaslat mögül és még a megszellőztetett kormányzati minimálbér-emelési javaslatánál is alacsonyabb igényekkel állt elő – írta a Napi.hu.

Közös előterjesztésről állapodott meg az idén esedékes háromoldalú bértárgyalásokra az öt vezető munkavállalói érdekképviselet – nevezetesen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Liga, a Munkástanácsok, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT).

Ezt a megállapodást rúgta fel a Liga Szakszervezetek és Munkástanácsok Országos Szövetsége. Ők – az összes szakszervezet nevében – közös ajánlást fogalmaztak meg, amelyben a minimálbérre 8 százalékos, a szakmunkás-bérminimumra pedig 13 százalékos emelést javasolnak 2017-re. Ez jóval alatta van a kormány által javasolt emelésnek, nemhogy a többi szakszervezet ajánlásának.

A közös szakszervezeti javaslatban több mint tízszázalékos, kétlépcsős minimálbér-emelési és 16 százalékos szakmai bérminimum-követelést terveztek. A legkisebb bér esetén 2017-re 10,5 százalékban, 2018-ra pedig mintegy 12 százalékban határozták meg az alsó limitet, kitartva azon célkitűzés mellett, hogy a minimálbér nettó összege 2018-ra érje el a létminimum összegét (ez a legutóbbi 2015-ös számítás szerint 88 ezer forint).

A kabinet egyébként szerdán dönt a járulékcsökkentési és bérfelzárkóztatási programról – ezt követően kíván konzultálni a szociális partnerekkel. A versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) október 26-án esedékes ülését ezért jövő hét csütörtökre halasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik