Élet-Stílus

Halálfal: elhullott madarak borítják a Váci utat

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 01. 30. 11:31

Az áldozatok most napi szinten a nálunk telelő fenyőrigók százai , de veszélyben vannak a cinegék, harkályok, minden városban megforduló madár. Bűncselekményt követhet el, aki a tetemeket eltünteti, és akár milliós bírságra számíthat.
Korábban a témában:

A Fióka és Madármentés segélyhívó számára a hétvégén érkezett hívás, miszerint a Váci út 45. alatti irodaháznál tömegesen pusztulnak a madarak. Az épület udvarát egy körülbelül 60 méter hosszú és öt emelet magas üvegfal választja el az utcától. A látszólag építészetileg funkció nélküli, csupán dizájnelemként szolgáló falnak sorra csapódnak a szárnyasok, majd vagy holtan, vagy halálos sérüléssel, összetörve zuhannak a földre, csőrükből vér szivárog.

Márton András, a civilszervezet vezetője azonnal a helyszínre sietett, őt kérdeztük a “halálfalról”.

Teljes erőből az üvegnek repülnek

Úgy képzeljük el a helyszínt, hogy az üvegfal belső oldalán egy udvar van, kívül járda, szervizút, majd a Váci út. A bejelentő hölgy 20 elpusztult, haldokló madárról számolt be, mire Márton kiért, még ő is talált hetet. Bent az udvaron 8-10 sérült madár gubbasztott, nekik szerencséjük volt.

Az ok az lehet, hogy az udvarról startolva a madarak nem gyorsulnak fel annyira, hogy tejes sebességgel csapódjanak a “halálfalba”, az utcáról érkezők viszont nem is lassítanak.

Nem kérdés, hogy az üvegfal a hibás, a mentés idején egy újabb rigó rohant neki az üvegnek, az állatvédők szeme láttára. Jó hat métert pattant vissza, a szervizút aszfaltjára esett – az oldalán feküdt, csőréből vér folyt, de élt. A helyzet duplán, sőt, triplán veszélyes: a sérült madár az oldalán fekve megfullad a saját vérében, esetleg átmegy rajta egy autó, illetve hamar halálra fagy az aszfalton, mondja a szakértő.

A halálfal (Forrás: Fióka és Madármentés)

Ezt az egyedet azonnal begyűjtötték, most már jobban van, minden bizonnyal hamarosan szabadon engedik. De a hétvégén szolgálatot teljesítő, egyébként nagyon segítőkész biztonsági őrök szerint naponta vagy 50 madár pusztul el ott.

Százával pusztulnak el naponta

Az áldozatok most a fenyőrigók. A sokszor több ezres rajban repülő madarak a zord tél elől húzódtak hozzánk északról, és a Váci út mellé sok helyre ültetett ostorfa, más néven madárcseresznye bogyója vonzotta őket a veszélyes területre. Ostorfa és üvegfal, ez a halálos páros, emeli ki Márton. Ez egy városszerte kedvelt fafaj, elsősorban az igénytelensége miatt, mint ahogy az üveg is igen népszerű elem a modern építészetben.

Följebb a Váci úton nemrég egy hasonló, hatalmas üvegtáblába egy egész raj csapódott, körülbelül száz fenyőrigó maradt a földön.

Bűncselekmény, milliós büntetés

Visszatérve a mostani helyszínre, az üveg alatt van egy perem, ehhez az emberek nem férnek hozzá, tele van tetemekkel. Egy friss fotó:

A fal belső oldala. (Forrás: Fióka és Madármentés)

A szomorú valóság az, hogy az ilyen épületek üzemeltetői kiküldik alkalmazottaikat, takarítsák el a tetemeket az utcáról, az udvarról. Valahol teljesen érthető. Csakhogy sokszor – mint a fenyőrigó esetében is – védett fajokról van szó, törvény szerint az ilyen madarak teteme is védett, a magyar állam tulajdona.

Ha tehát a portás, a takarítónő felszedi és kidobja a kukába, azzal törvényt szeg, a következményeit pedig ő állja – hiába főnöke utasítására tette. A fenyőrigó eszmei értéke 25 ezer forint, hamar összejön egy milliós büntetés. Sőt, háromnál több egyed vagy 300 ezer forint feletti természetvédelmi érték felett már bűncselekményt követ el

– magyarázza Márton.

A tetemek nyilván nem maradhatnak a földön. Dobozba, zacskóba kell őket szedni, és értesíteni a területileg illetékes zöldhatóságot – ők majd teszik a dolgukat, a lényeg, hogy az elpusztult védett állatokat nem szabad “eltüntetni”.  Budapesten a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes.

Egy doboz, egy telefon életet ment

A még élő, sérült madarakkal más a helyzet. A civilszervezet arra kér mindenkit, aki hasonló irodában dolgozik, segítsen rajtuk. Egy papírdobozon szúrjon pár lyukat a szellőzés kedvéért, tegye bele a sérült állatot, és hívja az állatmentőket. A Fióka és Madármentés minden egyes esetben ki fog menni értük – mondja Márton. A Facebookon megtalálható a telefonszámuk, de a közvetlen üzenetekre is rögtön reagálnak.

Nyilvánvalóan hosszabb távú megoldás kell, nemcsak a Váci úti, hanem minden hasonló, üvegfallal dizájnolt épület valóságos madárgyilkos. Jogilag viszont sem a tervező, sem az építtető nem felelős, ha a madarak nekirepülnek egy épületnek, pusztán “jófejség”, ha erre odafigyelnek. És itt meg is tették.

A Váci út 45.-ben korábban félátlátszó reklámmolinó takarta a felületet, ezért nem volt “baleset”. Amikor levették, több helyre is kiragasztották a jól ismert repülő madár sziluettet, vagyis a szóban forgó irodaház üzemeltetője önszántából tényleg jót akart, el akarta kerülni a problémát. De a matricák nem mindig válnak be sőt, károsak is lehetnek – jegyzi meg a szakértő.

A madár ugye nem látja az üveget, a matricára pedig azt hiszi, madarak repülnek ott, ő miért ne mehetne arra teljes sebességgel?

Egy áldozat közelről. (Forrás: Fióka és Madármentés)

Van megoldás

A fenyőrigók még egy-két hétig maradnak Magyarországon, utána a tömeges halálesetek megszűnnek, de egy-egy cinege, harkály, galamb továbbra is napi szinten kenődik majd fel erre, és minden más “halálfalra”. Gyors megoldásra van szükség, mondjuk az építkezéseken használt “zöld háló” felhelyezése.

A problémát teljesen megszüntetni az átlátszó helyett például a tejüveggel lehetne vagy az ember számára láthatatlan UV-festékkel, de számos más út is járható:

Márton a zöldhatóság munkatársával hétfőn felkeresi a Váci út 45. üzemeltetőjét, megpróbálnak azonnali megoldást találni. Hosszabb távon pedig – remélhetőleg civil- és állami szervezetek támogatásával – szeretné megkeresni az építész kamarát, hogy működjön valamiféle önszabályozás, a tervezésnél önkéntesen vegyenek figyelembe környezetvédelmi, esetünkben madárvédelmi szempontokat is.

Úgy, mint teszik azt Nyugat-Európában.

(Kiemelt kép: Fióka és Madármentés)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.