Élet-Stílus

Mentsvár épült a balesetet átélt embereknek

24.hu
24.hu

2016. 11. 12. 16:00

A Lelki Egészség Éjszakáján mutatkozott be a TraumaAmbulancia, az az új kezdeményezés, melynek célja, hogy csoportos foglalkozások segítségével adja meg a lehetőséget a baleset utáni trauma feldolgozására.
Korábban a témában:

Idén szervezték meg először a Lelki Egészség Éjszakája című rendezvényt, amely számtalan programjával a lelki egészség fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Itt mutatkozott be egy, a PR Heralddal közösen megtartott kerekasztal-beszélgetés során a magyar szempontból formabontónak mondható kezdeményezés, a TraumaAmbulancia.

Mindenki számára elérhető önsegítő csoport

A beszélgetést a kezdeményezés megálmodója, Krausz Csilla vezette, aki saját tapasztalatai miatt érezte úgy, hogy szükség van egy, a TraumaAmbulanciához hasonló projekt elindítására. A bemutatkozáson a két meghívott előadó Dr. Sebestyén Judit, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház plasztikai sebész adjunktusa; valamint Mészáros Edit, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályának gyógytornásza és ergoterapeutája volt.

A képen balról jobbra: Krausz Csilla, Dr. Sebestyén Judit és Mészáros Edit Fotó: PR Herald/Rejtő Dávid

A kezdeményezés céljai és eszközei meglehetősen egyediek, legalábbis Magyarországon. Bár hazánkban manapság van módszer a balesetek utáni megrázkódtatás kezelésére, mégsem alakultak ki olyan önsegítő csoportok, melyek kifejezetten a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) feldolgozásán munkálkodnának. A betegek szellemi gyógyulása előtt további gátat jelent a szakemberek, valamint az anyagi források hiánya.

A TraumaAmbulancia célja viszont épp egy olyan fórum megteremtése, amely minden balesetet átélt személy számára elérhető. A kitűzött feladat mellett azonban a módszerek is igen újítónak mondhatóak, hiszen a kezdeményezésben nem csak maguk a baleset áldozatai, hanem a családtagok, a barátok, a vétlen elkövetők, sőt, adott esetben a szemtanúk is részt vehetnének – amennyiben igényük van a közös munkára.

Az elképzelés szerint tehát a szakember által vezetett csoportterápián nem csupán az áldozat, hanem a baleset minden egyes érintettje esélyt kapna a történtek feldolgozásra. A kezelés azonban nem merülne ki a közös beszélgetésekben, hanem egyéb, az érintett igényeinek megfelelő módszereket is bevonnának.

Komoly űrt tölt be az egészségügyben

Hogy szükség van efféle kezdeményezésre, abban mind a két meghívott szakember, Dr. Sebestyén Judit és Mészáros Edit is egyetértett. A TraumaAmbulancia létrehozása komoly űrt tölt be a magyar egészségügyben, és nagy szerepet játszik a gyógyulás elősegítésében.

Éppen ezért, ahogy az a kerekasztal-beszélgetés során is kiderült, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Égés- és Plasztikai Sebészeti Osztálya lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a TraumaAmbulancia bevonja a foglalkozásokba az osztályon ápolt, vagy korábban kezelt pácienseket, illetve a balesetben érintetteket.

Kép: PR Herald/Rejtő Dávid

A TraumaAmbulanciáról további információkat találhatnak a kezdeményezés Facebook-oldalán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.