Élet-Stílus

Árulkodik rólad, hogy mit látsz meg először ezen a képen

Mit látsz ezen az egyszerű rajzon, amikor először rápillantasz?

 

Illúzió
Illúzió

Igen, a képet kétféleképpen is lehet nézni. Ha az ember tudja ezt, hamar meglátja rajta a másikféle értelmezést is, de most nem ez a lényeg, hanem az első észlelés. Nos, melyik volt az, a fiatal lány, vagy az idős bajszos férfi?

Egy ilyen rajz esetében, a tudatalatti nagy szerepet játszik az észlelésben – mondja Dr Isabelle Mareschal, a brit Queen Mary University óraadó pszichológiatanára. Az agy a lehető leggyorsabban dolgozza fel az információkat, vagyis elsőre azt a megfejtést mutatja meg, amelyik jellemzőbb az adott ember életére.

Azoknak, akik a lányt látták meg először, valószínűleg van egy fontos nő az életükben, például a gyermekük, vagy a testvérük. Ugyanígy: a bajszos embert megpillantók valószínűleg sokat gondolnak mostanában egy idősebb emberre, aki fontos nekik.

Mareschal elmondta, hogy az ehhez hasonló, rajzos teszteket a pszichés rendellenességek, például a skizofrénia mérésére szokták használni. Igaz, a szakma nagyon megosztott ezzel kapcsolatban, hiszen a rajzos tesztek eléggé elvontak.

(i100/The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik