Tudomány
Migrants and refugees walk down a railroad track towards the Hungarian border near the northern Serbian town of Horgos on August 27, 2015. As Hungary scrambles to ramp up defences on its border with Serbia, refugees continued to surge into the country in record numbers, police figures confirmed.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP / ANDREJ ISAKOVIC

Pszichózisban szenvedhetnek a háborús menekültek

24.hu
24.hu

2016. 03. 17. 15:22

Sokkal inkább belefuthatnak egy mentális betegségbe azok, akik háborús menekültként érkeznek Európába, mint a gazdasági bevándorlók - jöttek rá brit tudósok.
Korábban a témában:

A háború, az erőszak és az üldözés elől menekülő embereknél magasabb a kockázata a pszichotikus betegségek, úgy mint a skizofrénia kialakulásának, mint azoknál, akik gazdasági, vagy társadalmi okokból hagyják el a hazájukat – írják a szakemberek a British Medical Journal brit orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban.

A kutatók szerint eredményeik azt sugallják, hogy a menekülteket befogadó országok egészségügyi szolgálatainak a mentális egészségi problémával küzdő páciensek számának megszaporodására kellene felkészülniük.

Az Európát, a Közel-Keletet, Észak-Afrikát és Közép-Ázsiát érintő humanitárius válság miatt jelenleg több hontalanná vált, menedékkérő és menekülő ember van világszerte, mint bármikor a második világháború óta eltelt időben. A menekültek körében fokozott a kockázata a poszttraumás stressz-szindrómához hasonló állapotok kialakulásának, ám mostanáig keveset lehetett tudni esetükben a pszichózis jelentkezésének rizikójáról.

Svédek vizsgálata

A svédországi Karolinska Intézet és az angliai University College London szakemberei a svéd nemzeti nyilvántartásra támaszkodva elemezték több mint 1,3 millió ember adatait, diagnosztizált pszichotikus zavarok után kutatva. Az egy főre jutó mutatókat nézve, Svédország több menedékkérelmet hagy jóvá, mint bármely másik magas jövedelmű ország, és 2011-ben a menekültek tették ki a bevándorló lakosságának 12 százalékát.

A vizsgált személyek között voltak olyanok, akiknek mindkét szülője Svédországban született, és voltak köztük a Közel-Keletről és Észak-Afrikából, Fekete-Afrikából, Ázsiából, valamint Kelet-Európából és Oroszországból érkezett menekültek és gazdasági bevándorlók.

A szakemberek 3704 esetben találkoztak pszichotikus zavarral, és megállapították, hogy a befogadott menekültek körében 66 százalékkal magasabb a skizofrénia és más pszichotikus betegségek kialakulásának kockázata, mint a gazdasági bevándorlóknál. A menekültek továbbá 3,6-szor nagyobb valószínűséggel küzdöttek pszichózissal, mint a svédországi születésűek – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.