Bride rides the handle bars of a bicycle being driven by her groom on beach. Horizontal shot.
Élet-Stílus

Házasság: nem vész el, csak átalakulóban van a struktúra

24.hu
24.hu

2016. 06. 09. 11:54

Bár kétségtelenül sok az aggodalmaskodó hang, egyre többen siratják a házasság intézményét, a statisztikákból, felmérésekből úgy tűnik, egyáltalán nem olyan vészes a helyzet. A frigyre lépő párok száma természetesen továbbra sem éri el a hetvenes években feljegyzett évi 90-100 ezret, de a tendencia javulóban van. A KSH adatai szerint a 2015. évi 45,9 ezer házasságkötés 18,4%-kal, 7120 párral haladta meg az előző évit.
Korábban a témában:

További örömhír, hogy a többlet házasságkötések mintegy 79%-ánál mindkét fél először kötött házasságot.

A menyasszonyok 85%-ának hajadon, a vőlegények 88%-ának pedig nőtlen volt a korábbi családi állapota, vagyis életükben először léptek házasságra.

Szintén optimizmusra ad okot egy Gyimesi Andrea szexuálpszichológus és csapata által végzett 2010-es online kutatás. A kérdőívet 250 ezren töltötték ki, a válaszokból születő eredmény pedig egyértelműen azt mutatta, hogy az emberek jelentős része még mindig hisz a házasság intézményében. Csupán 14 százalék vélekedik úgy, hogy a házasság szükségszerűen válással végződik.

Gyimesi Andrea véleménye is megnyugtató a jövőre nézve. A szexuálpszichológus határozottan nem tart attól, hogy a házasságok csillaga leáldozóban lenne. Szerinte a mai húszas, harmincas korosztály éppen annyira igényli a hosszú távú, stabil párkapcsolatot, házasságot, mint elődeink, a kérdés csak az, hogy mindezt hogyan szeretné megvalósítani?

Egyre biztosabban látszik, hogy a régi keretek már nem alkalmasak, mégis szeretnék az emberek, hogy a kapcsolataik magasabb szintre emelkedjenek. A házasság intézménye meg fog újulni a következő években

-mondja Andrea.

Friderika

A fontos pillanatok jó döntéseket igényelnek. Németh Friderika, az OTP Bank reklámjaiból is ismert banki ügyintéző még a nagy nap előtt áll, ő maga is közelgő esküvőjét szervezi. „Tapasztalataim szerint egy-egy nagyszabású családi esemény szervezésekor még a legnagyobb odafigyelés és gondos tervezés mellett is könnyen előfordulhat, hogy átmeneti pénzhiánnyal találjuk szembe magunkat. Ilyen helyzetben, fontos céljaink megvalósítására jó döntés lehet a személyi kölcsön. Így tényleg minden olyan lehet az esküvőn, mint amilyennek elképzeltük” – tanácsolja Friderika

Persze vannak kiábrándult hangok, akik a házasságot nem tartják fontosnak vagy egyenesen irtóznak tőle, de ennek éppen az az oka, hogy a fiataloknak a házasokról sokszor negatívak a tapasztalataik. Ők a korábbi, anyáink és nagyanyáink modelljét nem akarják választani – folytatja a szexuálpszichológus.

A nők  és a férfiak szerepe is eléggé beágyazott volt a társadalomban, és ahogy ezeket elkezdtük felborogatni, hirtelen megkérdőjeleződtek olyan dolgok, amelyek korábban nem. Ezen a szemüvegen nézve már egy kicsit furcsa a házasság klasszikus struktúrája, de azért a néplélek még emlékszik rá, és vágyunk is az ilyen szoros kötelékekre.

Cork, Ireland
Fotó: Thinkstock

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a házasság még ma is erős társadalmi elvárás. Kimondatlanul ugyan, de él a vélekedés, miszerint szégyen, ha egy lányt nem vesznek el feleségül. A társadalom furán néz ezekre a nőkre, mert olyan, mintha a férfi nem tisztelné őket eléggé.

Nehéz volna jóslatokba bocsátkozni, de a jövőre nézve igencsak beszédes például a szertartásvezető foglalkozás megjelenése. Az ő feladata ugyanis az, hogy a pappal és az anyakönyvvezetővel szemben teljesen egyedi, személyre szabott ceremóniát vezényeljen le, és adja össze a szerelmeseket.

A párok egyre kevésbé kíváncsiak a generálszövegre, helyette inkább azt szeretnék, ha az esküvő igazán róluk szólna.

Ezzel együtt pedig szimbolikusan is értelmet nyerne, hogy ők a saját szabályrendszerük alapján képzelik el a frigyet.

A cikket az OTP Bank támogatta

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.