Élet-Stílus

Százezreket spórolhatunk az esküvőn, ha megfogadjuk ezeket a remek tanácsokat

A Jóskának, és a Marcsi néninek mindenképpen ott kell lennie, pedig 20 éve nem is beszéltünk egymással, meg garnélás-lazacos terrine-t rendelünk kaporral, mert hát, a rokonság legalább egyszer egyen egy jót életében. Közben pedig nem jut elég pénz a menyasszonyi ruhára és a fotósra, nászútra pedig csak jövőre megyünk. Nem jó ez így. Az esküvőszervő most megmondja, hogyan spórolhatunk viszonylag  fájdalommentesen akár százezreket.

Három fő mínusz és megvan az álomruha

Nehéz döntés, és vitákat is generálhat családon belül, de a helyzet az, hogy a meghívott vendégek létszámán lehet a legnagyobbat spórolni. Természetesen nem a gyerekkori barátnőnket kell kifelejteni a sorból, de az olyan rokonokat, munkatársakat, szomszédokat, akikkel csak szökőévente egyszer találkozunk nem kell meghívni. Pont. Már nem azokat az időket éljük – magyarázza Barnaki Kamilla, a Unique esküvő és rendezvényszervező iroda tulajdonosa.

Vannak olyan 100 főslakodalmak, amiket simán 50 fősre lehetne csökkenteni, ha a pár megállna annál a pontnál, ami az ő pénztárcájához van szabva. Az esküvő nagyon bensőséges, személyes dolog, és ehhez mérten kell kialakítani a vendégsereg összetételét. Vannak olyan ismeretségek, amik nem tartoznak abba a bizalmi körbe, hogy fejenként 20-25.000 forintot elköltsünk rájuk. Merthogy maga a vendéglátás része belekerül ennyibe.

Kamilla hozzáteszi, 4-5 vendég kihúzása a listáról rengeteget számít,

az így megmaradt 100 ezer forintot pedig el lehet költeni például egy minőségibb ruhára, vagy egy jobb zenekarra.  

eskuvo(210x140).jpg (Array)
eskuvo(210×140).jpg (Array)

Nem kell faksznizni, nem gourmet fesztivál

Az ételek és a catering a másik, ami  borzasztóan viszi a pénzt, ha átesünk a ló túloldalára. Valamiért egyes párok úgy gondolják, hogy az esküvőjükön el kell kápráztatni mindenféle különlegességgel a barátokat és a családot. Nyilván, ha nincs takaró, ami alatt nyújtózkodni kell, akkor ez nem gond, bármit lehet és semmi sem drága. Ám ha nem szeretnénk egy új autó árát elkölteni egyetlen nap kedvéért, akkor nem árt mérlegelni.

Bármilye furcsa ezt hallani, de az emberek egyszerűen nem szoktak emlékezni arra, hogy egy-egy esküvőn pontosan mit ettek. Arra, hogy finom volt-e, igen, de konkrétan az étel fajtájára nem

– mondja a szakember.

Tökéletesen megfelelő a hagyományos magyaros menü, ha ugyanis áttérünk a franciás vonalra az kapásból plusz 5-6 ezer forintot jelenthet.

A szakember mindenképpen azt javasolja, hogy menjünk el próbavacsorára oda, ahonnan az ételeket rendeljük majd. Nem is kell szólni, hogy érkezünk, mert úgy biztosan azt kapjuk, amit egyébként is felszolgálnak bármely vendégnek.

Aztán itt van még a catering. Dönteni kell: tányérszervíz vagy büféasztal. Persze, remek, ha a vendégeknek meg sem kell mozdulniuk étkezés közben, mert mindent eléjük tesznek a pincérek, de ennek meg is van az ára – figyelmeztet a rendezvényszervező iroda tulajdonosa.

Számoljunk utána. Esküvőnként 8-10 asztalt minimum megterítenek . Ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a felszolgálás, és nagyjából mindenki egyszerre kapja meg a fogásokat, asztalonként legalább két pincér szükséges. Ez viszont nagyon meg tudja dobni a költségeket, akár 50-60 ezer forinttal. A büféasztal tökéletes, és egy kis kreativitással illetve dekorációval nagyon elegáns tud lenni az egész.

Vagyis nem kell attól tartani, hogy a vendégek a népkonyhán fogják érezni magukat. Meg amúgy is, legalább mozognak egy kicsit két tányér étel között.

Az élő jobban megéri, mint a papír

A dekoráció bekerülési költsége igen eltérő lehet, attól függően, hogy pontosan milyen stílust szeretnénk, és milyenek a helyszín adottságai.

A dekor egy részét beszerezhetjük a bolhapiacon, és ha a menyasszony ráér a nagy napig, akkor a barátnőkkel összefogva számtalan dolgot elkészíthetnek maguk is.

Jellemző tévhit még a dekorációval kapcsolatban, hogy az élővirág drágább a papír díszítőelemeknél. Na, ez sem feltétlenül igaz.

Azok a dekor elemek, amik igazán látványosak, és kiváltják azt a “wáóó” élményt, jóval drágábbak az élővirágnál. Egy papírvirág például, ha azt olyan kezek készítik, akkor háromszor annyiba kerül mint egy szál rózsa. Ráadásul szerintem az élővirág az egyik legszebb díszítés, ha esküvőről van szó

– mondja Barnaki Kamilla.

Mindenki mosolyogjooon!

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban jöjjenek a szolgáltatók. Mert, – az esküvőszervező szerint – szerencsére nem csak a gyagyiból és a több százezres kategóriából lehet válogatni. Ha az ember rendelkezik a megfelelő információkkal, könnyedén lehet középutat találni. Ebben pedig egy szakember nagy segítségére lehet a párnak.

Ma már akkora palettáról tudunk választani, az én partnereim körében mindenképpen, hogy meg lehet találni a minőségi, de kedvező árú szolgáltatókat. Gyakori például, hogy egy-egy híres fotós asszisztense a mesteréhez képest harmadáron vállal munkákat. Most júniusban is lesz egy ilyen esküvőm

– meséli Kamilla.

Ha nem jövünk ki a pénzükből

Előfordulhat, hogy bárhogy sakkozunk, faragunk a költségekből, akkor sincs elég félretett pénzünk a nagy nap megszervezéséhez. Ilyenkor eldönthetjük, hogy várunk, vagy segítséget kérünk a banktól. Ha utóbbit választjuk érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek. A személyi kölcsön például jó választás lehet – tanácsolja Németh Friderika, OTP Bank reklámjaiból is ismert ügyintéző, aki maga is az esküvő- és nászútszervezés kihívásaival birkózik meg éppen.

Bármilyen kölcsönről van szó, érdemes szakértőhöz fordulni, aki segít megtalálni a számunkra legkedvezőbb megoldást. A személyi kölcsön egyébként az egyik leggyorsabban elérhető banki termék. A szerződéskötések kb. 90%-a egy-két héten belül lezajlik, és nálunk az OTP Bankban- a szerződéskötést követően – egy órán belül az igénylő számlájára utalják a jóváhagyott összeget.

Fotó: Németh Friderika, OTP Bank reklámjaiból is ismert ügyintéző
Fotó: Németh Friderika, OTP Bank reklámjaiból is ismert ügyintéző

Fontos látni továbbá, hogy a személyi kölcsönt nem feltétlenül a mindennapi kiadások finanszírozására, hanem a legtöbb esetben a fontosabb célok elérése érdekében veszik fel az igénylők. Ilyen lehet az átmeneti pénzhiány enyhítése, az építési, javítási munkák finanszírozása, vagy a fontos családi események költségeinek fedezése, ha például kicsit alulbecsüli az ifjú pár az esküvői kiadásokat.

A cikket az OTP Bank támogatta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik