Belföld

Farkas Flórián vélt kifizetőhelyeire csapott le az adóhatóság

Egyszerre tartanak házkutatást jelenleg adónyomozók az Országos Roma Önkormányzat mind a 34 megyei irodájában, amelyeknek többsége a képviselők saját lakásán működött bezárásukig. A bezárásukig havi 450 ezer forintos költséggel szabálytalanul működtetett irodákban iratlefoglalások zajlanak – tudta meg a RomNet több érintettől. A házkutatások a költségvetési csalás gyanújával zajló büntetőeljárás részekét zajlanak.

 

Kiss Jánosné, az ORÖ Baranya megyei képviselője megerősítve a RomNet-információt azt mondta, az adónyomozók valóban iratlefoglalásokat tartanak országos szinten, és az ő irodájában is keresték a 2016-os évre vonatkozó szerződéseket, de nála mindent szabályszerűnek találtak, mivel a képviseleti irodája jelenleg is működik, így iratlefoglalásra nem került sor.

Az adóhivatal nyomozói múlt év folyamán több mint 150 tanút hallgattak ki a költségvetési csalás gyanújával indult nyomozásban. 

Az ORÖ Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatták Farkas Flóriánt, illetve elősegítették, hogy Hegedüs Istvánt elmozdítsák elnöki székéből. Az irodákat úgy hozták létre, hogy azok csak a Farkas Flóriánt és Balogh Jánost támogató képviselők lakhelyén alakulhattak meg.

A szerződéseket Hegedüs István 2016. február 16-ai lemondása után visszamenőlegesen, február elsejei hatállyal kötötték, és egy február végi zárt körű egyeztetésen Farkas Flórián munkatársai azt mondták, hogy március elején minden képviselő megkapja bérszámfejtés után a „fizetését”, és gondoskodnak arról is, hogy az akkor még csődhelyzet előtt állt ORÖ a Módszertani központján keresztül zökkenőmentesen fizethesse a lojális képviselőket. A RomNet minderről hangfelvételt is nyilvánosságra hozott.

Ezután többen tettek büntetőfeljelentést költségvetési csalás és tartozás fedezetének elvonása gyanújával, az adóhatóság pedig elrendelte a nyomozást. Az ORÖ jelenlegi és korábbi képviselőit, több mint 150 embert, a múlt év során tanúként is kihallgatott az adóhatóság. Az adónyomozók a több száz millió forint értékű gyanús szerződéseket és számlákat 2015 októberben éppen az ORÖ közgyűlésének ideje alatt foglalták le a szervezet Dohány utcai székházából.

A múlt évi beszámolót az ORÖ május végi közgyűlésén ugyan elfogadta, de a közgyűlést szabálytalanul tartották meg, mert az ülésről kizárták a nyilvánosságot, ezért a kormányhivatal a közgyűlés megismétlésére utasította az ORÖ-t, de annak azóta sem tettek eleget.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik