Belföld

Civil szférát épít az állam – rögtön kirúgták azokat, akik komolyan gondolták

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 07. 10. 07:00

Kiképezték, majd pár hét elteltével indoklás nélkül kirúgták a 3 milliárd forintból indított országos közösségfejlesztési program mentorainak harmadát. A feladat kényes: a mentoroknak 6,6 milliárd forint elköltéséhez kell segédkezniük, de a pénzre már a pályázat kiírásakor rávetette magát a politika. A leépített csoportban úgy tudják, hogy egy megkésett átvilágítás alapján politikailag nem voltak elég megbízhatóak ahhoz, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtti hónapokban rájuk bízzák megyék, falvak életének szervezését.

Már az elején azt kérdeztem, hogyan tudunk majd közösségeket fejleszteni, hogyan bátorítsuk a helyi civil szerveződéseket, ha a kormány éppen hadban áll a civilekkel, és pozitív értelemben már használni sem lehet ezt a szót. Azt mondták, hogy nem kell törődni vele, mert ebben a programban függetlenül lehet majd dolgozni.

mesélte a 24.hu-nak a Cselekvő Közösségek program egyik – már csak volt – mentora, aki júniusban kapta meg a kirúgásról szóló értesítést. Hozzátette:

Az elején, igen, el is hittük, hogy lehet majd dolgozni, mert a meghirdetett mentori helyek nem voltak előre leosztva, a válogatásnál és a felvételnél úgy tűnt, csak a szakértelem és a szakma elkötelezettség számított.

A decemberben meghirdetett programra 61 mentort vettek fel. A csapat tagjai elvégezték az akkreditált kulturális közösségfejlesztő képzést, majd április 4-én átvették a tanúsítványt, amely feljogosította őket a részvételre az uniós projektben.

Az egyhónapos bentlakásos képzés és a szintén egyhónapos vizsgák alatt a program vezetői végig azt hangoztatták, hogy mi egy jól működő csapat vagyunk, együtt vagyunk, mindenki bízhat a másikban.

Aztán jött a négy hónapos próbaidő vége, és 20 mentort teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül kitettek a programból. (Egy mentor családi problémák miatt maga adta be a felmondást.) A leépítésükről küldött hivatalos értesítés semmilyen indoklást nem tartalmazott, és hirtelen megváltozott körülöttük a légkör, a bennmaradóknak is megtiltották, hogy bármilyen információt továbbadjanak nekik.

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” egy rég nem látott projekt Magyarországon, olyan, amelyben az uniós pénzt nem ingatlanfejlesztésekre, gazdasági beruházásokra költik, hanem közösségfejlesztésbe, a helyi demokrácia és a civil szféra újjáélesztésébe invesztálják.

Az elvárások szerint a rendelkezésre álló 6,6 milliárd forintból legalább 360 településen kell elindítani valamilyen kezdeményezést kulturális, szabadidős vagy akár közbiztonsági területen, olyanokat, amelyek fejlesztik a helyiek egymás iránti felelősségtudatát, oldják a konfliktusokat, erősítik a civil aktivitást. A pénzt a most zajló uniós pályázatcsomag, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) adja.

A honlap szerint a mentorcsapatot „nagy tapasztalattal és szakmai elismertséggel rendelkező kulturális közösségfejlesztőkből” állították össze, hiszen ők a „kulcsfigurái” a 18 megyére kiterjedő irodahálózatnak, A TOP pénzekre falvak, városrészek pályázhatnak, a mentorok feladata, hogy bátorítsák a civil kezdeményezéseket, a helyi kulturális életet, segítsenek a pályázatok elkészítésében, később pedig a támogatásokat elnyerő településeknek, szervezeteknek a megvalósításban.

Csakhogy a színfalak mögött a politika már el is tervezte, hogyan lehetne, hogyan kellene elkölteni ezeket a pénzeket.

Egy darabig úgy éreztük, hülyének néznek minket, amikor bizonyos helyeken előálltunk az ötleteinkkel, aztán lassan leesett, hogy miért.

A 24.hu-nak nyilatkozó exmentorok azt mondják, rövid idő alatt számos jelezést kaptak arról, hogy a polgármestereknek, helyi pártvezetőknek már megvannak a saját elképzeléseik, milyen rendezvényeket, eseményeket finanszírozzanak az uniós forrásokból. Azt is éreztették, hogy nem szeretnék, ha ezeket az elképzeléseket bárki megpróbálná keresztezni, különösen nem a 2018-as országgyűlési választás előtt.

A mentorok között tényként kezelik, hogy a projekt politikai súlyára „bizonyos helyeken” későn ébredtek rá, ezért már későn, menet közben káderezték le a társaságot. Aki az átvilágítás során nem bizonyult megbízhatónak, azt kitették a programból. Meglátásuk szerint itt már nemcsak az esetleges pártkötődés, de a szakmai viszonyulás, a civil kapcsolatok, vagy néhány elejtett megjegyzés is elég volt ahhoz, hogy valaki a leépítettek listájára kerüljön.

Hivatalosan azt lebegtetik, hogy szakmai vagy személyiségbeli alkalmatlanságunk miatt bocsátottak el minket, pedig az egész társaság tudja, hogy néhány nappal korábban még dicséreteket kaptunk a vezetőktől.

– mondja egyikük. A Cselekvő közösségek kiemelt uniós projektként indította a kormányzat, a 3 milliárdos keretet a Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma kapta.

A kirúgások ügyében kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de a tárca azt tanácsolta, forduljunk a konzorciumvezetőhöz. Cseri Miklósnak, a Skanzen igazgatójának, az EMMI korábbi kultúráért felelős helyettes államtitkárának küldött kérdéseinkre azt írták, hogy a próbaidő során több mentor maga kezdeményezte szerződése megszüntetését, „több egyéb esetben” viszont valóban a konzorcium vezetői voltak a kezdeményezők.

A vezetők májusban összetett szakmai és személyiségi szempontok alapján értékelték a mentorok elmúlt háromhavi tevékenységét, amelynek eredményeként a próbaidő lejártát megelőzően több mentor esetében olyan döntés született, hogy megszüntetik szerződésüket.

Budapest, 2014. július 31. 
Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára interjút ad az MTI újságírójának a minisztérium Szalay utcai épületében 2014. július 28-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Cseri Miklós
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Skanzen azt is állította, hogy a megüresedett álláshelyek problémáján már túl is léptek a konzorciumi partnerek”. A felmondásokat követően megkezdődött a megfelelő szakemberek felkutatása, ami azóta sikeresen le is zárult, „így ismét teljes létszámban működik a mentori hálózat”.

Ezt az állítást azonban cáfolni látszik, hogy a konzorcium valójában csütörtökön írt csak ki új pályázatot a mentorok pótlására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. február 23.
Paczolay Péter leköszönő elnök az Alkotmánybíróság általa vezette teljes ülésén Budapesten, az Alkotmánybíróság székházában 2015. február 23-án. Paczolay Péter elnöki megbizatása 2015. február 24-én lejár, hivatalát utódja, Lenkovics Barnabás veszi át.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.