Belföld

Lemondott Matolcsy jobbkeze

Két napja írtuk meg, hogy Nagy Márton jegybanki alelnök elveszítette Matolcsy György bizalmát. Cikkünk után Nagy cáfolni igyekezett. Most pedig lemondott a tőzsde vezetéséről.

Lemondott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke, Nagy Márton. Az információt a Magyar Nemzeti Bank is közzétette, de a közvélemény egy olyan, a Portfolio.hu-n megjelent interjúból értesült róla, amelyet nem is Nagy, hanem a BÉT másik vezetője, Végh Richárd vezérigazgató adott.

Önmagában ez is nagy hír lenne, de az különösen érdekessé teszi a történteket, hogy a 24.hu-n két napja számoltunk be arról, inog Nagy széke a tőzsde élén.

Nagy Márton egyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke is, ez a pozíciója megmaradt.

Informátoraink az említett cikkben arról beszéltek, hogy megromlott Matolcsy György jegybankelnök és korábbi jobbkezének, a sokak által a mostani MNB agyának, szakmai vezetőjének tartott Nagy Márton alelnöknek a viszonya. Az elnök Naggyal szembeni bizalmában törés következhetett be durván egy éve, és Nagy azóta folyamatosan veszít hadállásokat a jegybankban. Forrásaink tényként kezelik, hogy nemcsak a tőzsde irányítását veszítette el Nagy, hanem a bankrendszer stabilitásával foglalkozó úgynevezett makroprudenciális területnek is búcsút inthet a jegybankban.

Különösen érdekes, hogy hétfői cikkünk megjelenése után pár órával Nagy nevében adott ki egy közleményt az MNB, ebben az alelnök azt állította:

Matolcsy György bizalma irányomban továbbra is töretlen, a jegybanki szakmai munka folyamatos és eredményes, az ezzel kapcsolatos negatív állításokat pedig határozottan visszautasítom.

Lemondott Matolcsy jobbkeze 1
Nagy Márton, a jegybank alelnöke, és most már a tőzsde volt elnöke. Fotó: MTI / Kovács Attila

A közleményben egészen odáig mentek, hogy “a cikkben megfogalmazott hamis állításokat a Magyar Nemzeti Bank határozottan visszautasítja, az MNB irányításának egységességét megkérdőjelező cikk valójában a pénzügyi stabilitás ellen hat”. Ehhez képest írásunk fő állítása két napon belül igazolódott.

Nagynak a tőzsde éléről való távozását egyébként úgy tálalja a tőzsde vezérigazgatója (aki a tervek szerint megkapja a most megüresedett elnöki tisztet is a két hét múlva sorra kerülő közgyűlés döntése után), hogy az

tervezett lemondás volt.

Így persze még nehezebben érthető a hétfői cáfolat. A körítés szerint az elmúlt bő egy évben sikerült felrázni a tőzsdét és kialakítani a stratégiát, a fő tulajdonos napi szintű részvételére már nincs szükség.

A jegybank 2015-ben lett a Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonosa, miután az addigi fő tulajdonostól, a bécsi tőzsdétől kicsit több mint 13 milliárd forintért megvette a részesedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik