Strasbourg, 2015. szeptember 8.
Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2015. szeptember 8-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Belföld

Nem árulják el a magyar EP-képviselők, mire költik a milliós költségtérítésüket

24.hu
24.hu

2016. 09. 28. 12:27

21-ből mindössze négyen adtak érdemi választ. A DK-sok csak a vonatkozó szabályokat küldték el.

Az Átlátszó megpróbálta megtudni a magyar EP-képviselőktől, mire költik havi 4320 eurós költségvetésüket. A DK-s Molnár Csabától és Niedermüller Pétertől cinikus választ kaptak, érdemben csak a jobbikos Balczó Zoltán, a PM-es Jávor Benedek, az LMP-s Meszerics Tamás és a szocialista Ujhelyi István reagált. A többi képviselő válaszra sem méltatta az újságírókat, pedig itt is közpénzről van szó.

Az Átlátszó az Európai Parlament ellen is pert indított, mert a testület nem hajlandó semmit elárulni arról, hogy a képviselők a fizetésükön felül kiutalt, forintban számolva 1,3 milliós költségtérítéssel és juttatásaikkal hogyan számolnak el. Évente 12 milliárd forintról van szó, de a képviselőknek nem kell semmilyen elszámolást benyújtaniuk arról, hogy a pénzt mire költik.

Így a portál egyenként fordult a 21 képviselőhöz, hogy megtudják, az általános költségtérítés terhére kivel, milyen tárgyú és értékű szerződéseket kötöttek mandátumuk megszerzése óta.

Iroda, mobiltelefon, autó

A jobbikos Balczó Zoltán azt írta, a keret terhére két, jelenleg is élő szerződést kötött, az egyik mobiltelefonok és hozzá tartozó internethasználat előfizetésére, a másik irodabérletre vonatkozik. Havi 250 ezer forint+áfa értékben bérel irodát Budapesten egy kft-től, itt három asszisztense dolgozik.

Jávor Benedek asszisztense arról tájékoztatta a portált, hogy a képviselő honlapján részletesen, félévi bontásban közzéteszi általános költségkeretének felhasználását. Az oldalon a források felhasználásának szabályai is szerepelnek.

Meszerics Tamás asszisztense azt válaszolta, hogy a keret terhére a képviselő irodája a magyarországi Vodafone és a belga BASE telefontársaságokkal áll szerződésben, irodát pedig nem bérel sem Budapesten, sem más városban.

Ujhelyi István a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft-vel szerződött egy Volkswagen kisbusz bérléséről, amit teljes irodája használ, elsősorban Budapest, Brüsszel és Strasbourg között közlekednek vele. Alig két év alatt már közel kétszázezer kilométeren vették igénybe. A tavalyi évben határozott időre szerződött a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvánnyal is iroda- és tárolóhasználatra, illetve alkalmanként közös programok szervezésére. Emellett a GSHK Asia Kft-vel több szerződést kötött kínai tolmácsolásra, fordítómunkára, programszervezésre és egyéb feladatokra, a Kínai Népköztársasággal történő együttműködésért felelős delegáció tagjaként végzett munkájával összefüggésben. A szocialista képviselő telefonszámláját is ide sorolta.

A szabályoknak megfelelően

A DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter asszisztense annyit közölt, hogy a képviselők az Európai Parlament Elnökségének 2009/C 159/01-es számú határozatának 3. szakasza, valamint a Képviselők Kézikönyvének 3.2.4-es fejezete szerint használják fel a költségtérítést, és a szóban forgó dokumentumokat is csatolta leveléhez. Ezen túl annyit árult el, hogy a képviselők nem bérelnek irodát az általános költségtérítés terhére.

Az Átlátszó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul a válaszok elmaradása és az elégtelen tájékoztatás miatt, de elképzelhető, hogy ott sem járnak sikerrel, mert a kérdésben a magyar államnak nincs joghatósága.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.