Belföld

Orbán az EU ellen ágál, miközben testvére cége százmilliókat kapott Brüsszeltől

A Direkt36 oknyomozó portál derítette ki, hogy miközben Orbán Viktor miniszterelnök évek óta kemény kritikával illeti az Európai Uniót, testvérének, ifj. Orbán Győzőnek az üzleti érdekeltsége százmilliókhoz jutott a közösségtől. Augusztus végén 291 millió forintos uniós támogatást nyert el olyan cég, amelynek egyik tulajdonosa Orbán testvére.

A műszaki eszközöket gyártó Gamma Analcont Kft. egy olyan megújuló energiával foglalkozó projektre nyerte a pénzt, amelyet egy másik céggel közösen hajtanak majd végre. A cég nemrég nyert azonban uniós forrást egyedül is: januárban 57 millió forintos támogatást kaptak a cég a „termelési kapacitásának” bővítésére. Ifj. Orbán Győző 2015 januárja óta tagja a vállalkozásnak, amelyben céges dokumentumok szerint 26 százalékos tulajdonrésszel bír – írta meg a Direkt 36.

A Gamma Analcont és konzorciumi társa, a Borsodtech Kft. egy megújuló energiával kapcsolatos projektre kapta a pénzt. Vállalták egy „szigetüzemű mobil biomassza hőközpont és hordszerkezet” tervezését és létrehozását.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik