Belföld

A TEK-főigazgató odateszi magát, ha a miniszterelnököt kell megvédeni

Hullák fejével pózolós mobilfotókról is beszélt Hajdu János.

„Nem mondhatjuk azt, hogy az állampolgároknak ugyanúgy lehet viselkedni, mint tíz évvel ezelőtt” – ezzel az erős felütéssel kezdődött az EgerHírek interjúja, amit a TEK-főigazgatóval készítettek egy borospincében, és szerényen a „Több mint testőr” címet viseli. Hajdu János ezt azzal folytatta, hogy más megvilágításba került minden, nem lehet ugyanúgy tekinteni Európára, vagy a tömegközlekedésre és a migrációra, mint korábban.

„Volt olyan időszak elmúlt ősszel, amikor azt mondhattuk, szinte háborúban érezzük magunkat” – idézte fel a főigazgató, majd ezt azzal tompította, hogy Magyarország fenyegetettsége nem nőtt. Vannak ugyanakkor olyan országoknak érdekeltségei, ahol nagyobb lett a terrorveszély – példaként említette Nagy-Britanniát, Németországot és Franciaországot.

Hajdu azt mondta: vannak az országba érkezők között harci cselekményben részt vett, képzett emberek, és azt is hozzátette: „rémisztő dolog, amikor az előttem elfogott ember a telefonjában egy hulla fejével a kezében pózol”.

Elárulta, hogy a miniszterelnök – akit csak „elnöknek” nevezett, személyesen utasíthatja, hogy vezessen egy-egy műveletet, és az ő dolga, hogy megvédje. Kifejtette: ha ez az életébe is kerül, oda fogja tenni magát, de ez így működik, 1989 óta benne van a vérében. Bízik benne, hogy ilyesmire soha nem lesz szükség, bár vannak fenyegetések, de ezeket kezelik – mondta a Terrorelhárítási Központ első embere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik