Budapest, 2015. június 29.
Colleen Bell amerikai nagykövet beír az emlékkönyvbe 2015. június 29-én a Honvédelmi Minisztérium Manfred Wörner-termében, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter távozó amerikai katonai attasékat tüntetett ki.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

A magyar korrupciót bírálta az amerikai nagykövet, de elismeréssel szólt az online pénztárgépekről

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 19:01

A fejlesztéspolitikai államtitkár kitartott amellett, hogy attól, hogy valaki politikus lesz, nem lehet a családtagjait megfosztani az állami üzletektől.

Colleen Bell szerint az amerikai üzletemberek inkább nem fektetnek be Magyarországon, ha korrupció gyanúja merül fel – írja a VS. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Transparency International szerdai rendezvényén szólalt fel, melyet a korrupció világnapja alkalmából szerveztek.

Bell hangsúlyozta: ha a csalók nyernek, azzal a fogyasztók veszítenek. Többet kell fizetniük a termékért, vagy rossz minőségű áruhoz jutnak, mert túl sok pénz megy el megvesztegetésre, a vállalkozásoknak pedig a versenyképessége romlik. Az Egyesült Államokban tilos, hogy családi összefonódás legyen egy közbeszerzés esetén – jelentette ki, utalva arra, hogy a parlament a napokban elfogadott egy olyan módosító javaslatot, amely lehetővé teszi az állami vezetők családtagjai számára, hogy induljanak a tendereken, ha nem élnek egy háztartásban a politikusokkal. A nagykövet elismeréssel szólt arról, hogy a rendőrség letartóztatott olyan vámtiszteket, akiket a gyanú szerint megvesztegettek az ukrán határon, és amiatt is, hogy az online pénztárgépek bevezetésével átláthatóvá tették a kereskedelemben az adóbehajtást. Negatív példaként említette viszont a paksi szerződéseket.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai államtitkár visszautasította a kritikát. A rendezvényen felszólalva azt mondta: azért, mert valaki politikai pályára adja a fejét, nem szabad a környezetében mindenkit megfosztani az üzleti lehetőségektől.

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós ugyanakkor úgy látja, hogy ha valaki közhivatalt vállal, akkor el kell fogadnia, hogy a hozzátartozói által működtetett vállalkozások ne vállalhassanak szerepet a közpénzből finanszírozott üzletekben. Példaként hozta fel, hogy az elmúlt években „mesés módon” gazdagodtak meg a miniszterelnökhöz közel állók, és elszaporodtak a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt” beruházások, melyeknek kisebb az átláthatósága.

Csepreghy a rendezvényen bejelentette, hogy megszületett a magyar és a norvég kormány közt a megállapodás a Norvég Alap munkájának folytatásáról, ismét lehívhatóvá válnak azok a pénzek, melyekre ezen az alapon keresztül pályázhatnak döntően civil szervezetek. Norvégia 2014 májusában döntött a kifizetések felfüggesztéséről, sérelmezve, hogy a pénzek kormányzati kezelőrendszerét egyetértése nélkül alakította át a magyar kormány.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.