Tudomány

Videón a világ legtitokzatosabb bálnája

Suriyapong Thongsawang / Getty Images
Suriyapong Thongsawang / Getty Images

Többször is megörökítették a világ egyik legtitokzatosabb bálnáját Ausztrália partjainál, és ez sokat segített a tudósoknak – írja az IFLScience.

A trópusi bálnákat (Balaenoptera edeni) hihetetlenül ritkán sikerül szemügyre venni, ezért nagyon keveset is tudunk róluk. Egy újonnan megjelent tanulmányban a kutatók közösségi oldalokon, 2012 és 2021 között megosztott videókat és fotókat elemezve derítettek fényt új információra a táplálkozásukkal kapcsolatban.

A felvételeken és képeken a különleges bálnák sekély vizekben láthatók, amint a hullámokon „szörfözve” sodródnak. Az állatok kihasználták a hullámok hajtóerejét, eközben időnként nagyra tátották a szájukat, így lakmároztak. A szakértők úgy hiszik, a hullámtörések segítik a bálnákat a táplálkozásban, ezt az újonnan felfedezett technikát sekély vízi szörfevésnek nevezték el.

A mély vizekben azonban teljesen más táplálkozási formát figyeltek meg náluk: azokon helyeken feltörnek a víz alól evés közben, akárcsak a kék bálnák. Ez nagyfokú alkalmazkodóképességről árulkodik.

Némelyik felvételen borjak is láthatók, ami azt mutatja, hogy Ausztrália környéke fontos helyszíne lehet a trópusi bálnák szaporodásának. A kutatók már régóta sejtik, hogy – a legtöbb bálnával ellentétben – ezek a vízi emlősök nem vándorolnak, hanem egész évben nagyjából ugyanott maradnak, ez a részlet pedig alátámasztja ezt a vélekedést.

Kapcsolódó
A világ egyik legritkább bálnáját kapták lencsevégre
Az állat a tudósok szeme előtt bukkant fel, és 20 percig el is időzött a vízfelszín közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik