Tudomány zöldövezet

A világ egyik legritkább bálnáját kapták lencsevégre

NOAA Fisheries / Peter Duley
NOAA Fisheries / Peter Duley

A világ egyik legritkább bálnája, egy csendes-óceáni északi simabálna (Eubalaena japonica) bukkant fel a kutatók szeme előtt Kalifornia partjainál – számolt be róla a The Seattle Times. A vízi emlőst nehéz volt megfigyelni a nagy hullámok miatt, de a tudósok biztosak benne, hogy a ritka fajt sikerült megfigyelniük.

A csendes-óceáni északi simabálnák veszélyeztetett állatok, a becslések szerint világszerte kevesebb mint 500 példányuk él, de az Egyesült Államok partjaihoz közeli populáció mindössze 30 egyedet számlál.

Éppen ezért még a szakértők is megdöbbentek, amikor megpillantották az állatot, hiszen ilyen alkalmak nem gyakran történnek.

A különleges bálna május 24-én, pénteken tűnt fel, és a tudósok szerencséjére mintegy 20 percen keresztül időzött a szemük előtt. Ennek köszönhetően fotókat és videót is tudtak készíteni róla, amelyek alapján később a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal is megerősítette észlelésüket.

Egykor több tízezer csendes-óceáni északi simabálna élt a vizekben, de sok más tengeri emlőssel együtt ők is vadászat áldozatává váltak az 1800-as években. A simabálnák különösen könnyű célpontnak számítottak, mivel lassan úsznak, a partokhoz közel tartózkodnak és a víz felszínén lebegnek, miután elpusztultak. Vadászatukat 1937-ben tiltották be, ekkor számuk gyarapodni kezdett, ám a 60-as években az illegális szovjet bálnavadászat ismét a kihalás szélére sodorta őket.

1970 óta az összes többi tengeri emlőssel együtt védettnek számítanak, de példányszámuk sokkal lassabban növekszik, mint más bálnáké. Védett státuszuk ellenére az emberi tevékenység továbbra is veszélyezteti őket, hiszen halászhálókba gabalyodhatnak, hajókkal ütközhetnek, ráadásul a klímaváltozás is érzékenyen érinti őket.

Kapcsolódó
200 éve kihaltnak hitt bálnát fotóztak le
Utoljára a 18. században láttak ilyen állatot az Atlanti-óceán ezen részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik