Tudomány

Levágták a hős magyar vitéz fejét

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Szondi György, Drégely várkapitánya 472 éve, 1552. július 9-én halt hősi halált. Várát 146 katonájával védte Hádim Ali budai pasa 12 ezer fős seregével szemben, az óriási túlerő ellenére három napon keresztül ellenállt az ostromnak – írja a Rubicon.

Vékony falak, maroknyi sereg

Szondi születési helyét és idejét nem ismerjük pontosan, azt viszont tudjuk, hogy már fiatalon katonai szolgálatba állt, részt vett a végzetes mohácsi csatában, majd a végvári harcokban tűnt ki vitézségével, ezzel érdemelte ki a drégelyi kapitány címét. Miután a törökök 1541-ben elfoglalták Budát, majd Nógrád vármegye legfontosabb erődjeit is, Drégely maradt az egyetlen erősség, amely a gazdag bányavárosokat védelmezte. Szondi vára azonban magas tornyaival és vékony falaival alkalmatlan volt erre a szerepre.

Kilátástalan helyzetével Szondi is tisztában volt, mégsem adta meg magát a 12 ezer emberrel és faltörő ágyúkkal érkező Alinak, amikor az  megpróbálta erre rábeszélni. A pasa így egy teljes napon keresztül lövette tüzérségével a vékony falakat, majd rohamot indított a sérült vár ellen. Meglepetésére Szondi és maroknyi csapata visszaverte a támadók túlerejét, és jelentős veszteségeket okozott az oszmán seregnek.

Megsemmisítő támadás

Ekkor újabb bombázás következett, amely gyakorlatilag romhalmazt hagyott a vár helyén. Szondi azonban még ekkor sem volt hajlandó megadni magát, ehelyett minden értéket megsemmisített a várban, lovait megölte, és várta a támadást. A törökök elözönlötték az erődöt, és minden egyes védőt megöltek, köztük magát Szondi Györgyöt is, akinek levágott fejét Ali díszszemlére tette. Ezután azonban tisztességes temetést adott neki, hiszen hősiességével az oszmánok megbecsülését is elnyerte.

Kapcsolódó
Így halt meg Hunyadi János, a törökverő hős
A hadvezér győzelmeinek köszönhetően az oszmánok évtizedekig nem merték megtámadni Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik