Tudomány

Embertelen mészárlásba torkollt a mohácsi csata

Orlai Petrics Soma: A Mohácsnál elesett II. Lajos király testének feltalálása
Orlai Petrics Soma: A Mohácsnál elesett II. Lajos király testének feltalálása

A magyarok 497 éve, 1526. augusztus 29-én megsemmisítő vereséget szenvedtek I. Szulejmán szultán seregei ellen Mohácsnál. A csatában a magyar király, II. Lajos is elesett, így a törökök hódításának sikerült összedöntenie a középkori magyar államot – írja a Rubicon.

Bajban Magyarország

Szulejmán 1520-as hatalomra kerülése után szinte egyből Magyarország felé fordította figyelmét. Az oszmán uralkodó szerencséjére Hunyadi Mátyás erős birodalmából, amely évtizedeken keresztül ellenállt a hódításnak ekkorra egy gyenge, széttagolt, belviszályok sokaságának otthont adó, ellentétektől feszített ország lett.

A királyság katasztrofális helyzetét jól mutatta, hogy 1521-ben török kézre került Nándorfehérvár, a végvárrendszer kulcsa.

1525 végétől kezdve a magyarokat több ízben figyelmeztették arra, hogy Szulejmán újabb támadásra készül, ennek ellenére sem a külföldi szövetségesek, sem a nemesség nem igyekezett hadba hívni embereit a határok megvédésének érdekében.

Megsemmisítő vereség

A világ akkori legnagyobb haderejének számító szultáni sereg így jelentősebb ellenállás nélkül jutott el egészen a Dráva folyóig. II. Lajosnak korlátozottak voltak a lehetőségei és a forrásai a toborozáshoz, végül 24 500 katonával vonult Mohácshoz, ahol a 60 000 fős török haderőt várták.

A túlerő ellenére a csata eleje kedvezőnek tűnt: a magyarok támadása meglepte a kifáradt, táborverésre készülő oszmán sereget, ám a roham hamar kifulladt, a keresztény lovasság nagy része pedig elmenekült. A törökök ezután néhány óra alatt bekerítették II. Lajos seregét, majd embertelen mészárlásba kezdtek, amelynek a becslések szerint több mint 10 ezer katona esett áldozatul. A király menekülni próbált a reménytelen csatából, de belezuhant a megáradt Csele-patakba, és a súlyos páncélruha miatt vízbe fulladt.

Mire az ütközet véget ért a 24 500 fős sereg legalább háromnegyede megsemmisült, és a királyon kívül életét vesztette 16 zászlósúr, 5 püspök és Szalkai László esztergomi érsek is. A vereségnek borzalmas következményei lettek: Lajos kijelölt utód nélkül hunyt el, amelynek hatására a magyar állam de facto összeomlott, a török sereg pedig nem sokkal később elfoglalta és felégette Budát és Pestet is.

Kapcsolódó
Kiderült a mohácsi csata titka
A felszínre bukkant leleteket a tudomány félreértelmezte, a kutatás tévútra siklott, és ott is maradt: az ezredfordulón úgy tűnt, a mohácsi csatatér elveszett. Egészen mostanáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik