Tudomány

Kannibál neandervölgyiek nyomaira bukkantak

Szakértők egy csoportja a spanyolországi Coves del Toll de Moià leleteit vizsgálták, és 52 ezer évvel ezelőtti kannibál neandervölgyiek nyomaira bukkantak – írja a Heritage Daily. A Katalóniában fekvő barlang egy 2 kilométer hosszú rendszert alkot.

A korábbi kutatások során számos, a késő és középső pleisztocénből származó állatmaradványt találtak itt, köztük barlangi medvék, barlangi hiénák, vadlovak, gímszarvasok és őstulkok leleteit. A középső paleolitikumban a barlangot neandervölgyiek lakták, ezt három gyermek csontjai, valamint kőeszközök bizonyítják.

A katalán Emberi Paleoökológiai és Társadalmi Evolúció Intézet (IPHES) és a Katalóniai Kutatóközpont (CERCA) szakértői a közelmúltban egy fiatal neandervölgyi koponyájának és kulcscsontjának töredékeit elemezték. A maradványokon olyan vágásnyomokat találtak, amelyek húsfeldolgozásra utalnak.

Úgy tűnik, az elhunytat fajtársai ették meg.

A kutatók több igen töredékes maradványt is találtak, ezeket talán azért vágták szét, hogy hozzáférjenek a tápláló csontvelőhöz.

Satoru Kobayashi / 500px / Getty Images Illusztráció.

Nem ez az első alkalom, amikor a kannibalizmus bizonyítékaira bukkannak neandervölgyiek körében, de most először fedeztek fel Dél-Katalóniában árulkodó leleteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik