Tudomány

Földiekhez hasonló felhőket fotóztak a Marson

Egy új tanulmány alapján földiekre emlékeztető felhők a Marson is megjelennek – írja az Európai Űrügynökség (ESA) oldala. Mindez meglepő, hiszen a két bolygó légköre nagyon eltérő, a marsi atmoszféra például igen vékony, és többnyire szén-dioxidból áll.

A kutatók két porvihart vizsgáltak, amelyeket 2019-ben figyeltek meg a vörös bolygó északi pólusán. Az eseményeket az ESA Mars Express űrszondája, illetve a NASA Reconnaissance Orbiter nevű űreszköze is dokumentálta.

Az adatok alapján a helyi viharok ciklikusan jelennek meg, valamint tűnnek el, és közös vonásokat mutatnak. A viharokra például spirálok jellemzőek, amelyek 1000-2000 kilométer hosszúak, és hasonló eredetűek, mint a Föld extratrópusi ciklonjai.

A fotók azt is felfedték, hogy marsi porviharok szabályosan elhelyezkedő kisebb felhősejtekből állnak, amelyek kavicsokhoz vagy szemcsékhez hasonlóan rendeződnek el.

Ez a fajta textúra a földi felhőkből is ismert.

A textúra a konvekció hatására alakul ki, ahogy a melegebb, kevésbé sűrű levegő felfele áramlik.

Bolygónkkal ellentétben a Marson a felemelkedő levegő nem vízpárát, hanem port szállít magával, ebből állnak össze a felhők. A kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy a felhők fölött 140 kilométer per órás szél fújt. A számítások alapján a por 6-11 kilométer magasra képes jutni, a felhőcellák pedig átlagosan 20-40 kilométer hosszúak.

ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao; Earth: EUMETSET Bal oldalon a marsi, jobb oldalon pedig a földi felhőzet.

Colin Wilson, a Mars Express projektjének kutatója szerint a marsi atmoszféráról sokan egy száraz vagy sarki jellegű éghajlatra asszociálnak. Éppen ezért meglepő, hogy a porviharok kaotikus mozgásának nyomon követése révén párhuzamot lehet vonni a Föld nedves, meleg, a Marstól merőben eltérő trópusi vidékein zajló folyamatokkal.

A hasonló vizsglatok rendkívül fontosak a jövőbeli missziók szempontjából. Ahhoz, hogy a későbbi űrhajósok biztonságosan közlekedhessenek a bolygó felszínén, a helyi viharokat is meg kell ismerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik