Tudomány

Az elmúlt öt év legnagyobb flerjét produkálta a Nap

DrPixel / Getty Images
DrPixel / Getty Images

Hatalmas flert produkált csillagunk múlt héten – írja a CNET. A kitörés a Nap nyugati oldalán jelentkezett, 2017 óta ez volt a legnagyobb ilyen típusú esemény.

A fler a naplégkör egy részének hirtelen kifényesedése. Az aktivitást a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja figyelte meg magyar idő szerint szerda hajnalban. Az esemény Ázsiában rádiózavarokat okozott bizonyos kommunikációs rendszerekben.

Az esemény X2,2-es kategóriájú volt. Az X a legnagyobb erősséget jelöli a flerek között, a betűt követő szám pedig az adott kategórián belül a további erősséget mutatja meg.

Az elmúlt évben több X1-es kitörést is dokumentáltak, a mostaninál erősebb flert viszont utoljára 2017 szeptemberében észleltek, az az esemény X9-es volt.

Minden idők legnagyobb, X28-es kategóriájú flerjét 2003-ban mérték.

A mostani eseményt koronakidobódás is kísérte, ennek során a napkorona egy része kilökődik az űrbe. Amennyiben a töltött részecskék a Földet is elérik, a légkörrel interakcióba lépve fokozhatják a sarki fények látványát, és befolyásolhatják az elektromos infrastruktúrát. A szerdai esemény ugyanakkor nem bolygónk felé történt.

A naptevékenység az utóbbi időkben fokozódni látszik. Csillagunk aktivitása egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, a jelenlegi a számozás kezdete óta a 25. a sorban. A ciklusnak vannak nyugodtabb és aktívabb időszakai, a csúcsot előreláthatóan 2024-2025-ben fogjuk elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik