Tudomány

Színes videón látható a rég kihalt tasmán tigris

A tasmán tigrisről vagy más néven erszényesfarkasról készült 1933-as, fekete-fehér képsorok a legismertebb és egyben leghosszabb felvétel a fajról. Pontosabban annak utolsó képviselőjéről, Benjaminról, aki Hobart város egykori állatkertjében élt. Az Ausztrál Nemzeti Film- és Hangarchívum a régi filmek helyreállításával és színezésével foglalkozó párizsi Composite Films stúdiót bízta meg az igencsak rossz minőségű felvétel színezésével és helyreállításával.

Így, „színesben” nézve talán még fájóbb, milyen nagyszerű állatot söpört le a föld színéről az emberi önzés:

Jókora ragadozó

A tasmán tigris név a tigrisre emlékeztető csíkok, az erszényesfarkas pedig az állat testalkata miatt ragadt rájuk. Éjszakai életmódot folytató ragadozók voltak, általában lesből támadtak kisebb erszényesekre, madarakra Tasmania és Ausztrália fás-füves térségein.

Az állat marmagassága 60, testhossza 180 centi volt, súlya 20-30 kilogramm. Az ausztrál kontinensről feltehetően az ember által behurcolt, és elvadult kutyák, a dingók szoríthatták ki, ám Tasmania szigetén mintegy 5000 egyedre becsült populációjuk fennmaradt. Amikor aztán megjelentek az Európaiak, 1824-től birkát kezdtek tenyészteni a szigeten.

A tasmán tigris, mint „veszélyes” ragadozó ellen hajtóvadászat indult, aki kilőtt egy erszényes farkast, pénzjutalomban részesült. Később persze bizonyítást nyert, hogy a birkaállomány veszteségeit nem az őshonos ragadozó, hanem kóbor kutyák és a nem megfelelő gazdálkodás okozta. A mértéktelen vadászat az élőhelyek fokozatos elvesztésével és új betegségek megjelenésével együtt oda vezetett, hogy 1910-re az állomány vészesen megfogyatkozott.

Benjamin volt az utolsó

Az utolsó példányt, az eredetileg vadon élő Benjamint 1933-ban fogták be és szállították a Beaumaris Állatkertbe – írja az MTI. Egy fagyos éjszakán azonban véletlenül kizárták a kifutó puszta betonjára: a korábban kiváló egészségű erszényesfarkas ezt követően pusztult el 1936. szeptember 7-én. Csupán két hónappal azután, hogy a faj kormányzati védelmet kapott.

Benjamin halála után az intenzív keresések és felajánlott jutalmak ellenére sem találtak újabb példányt. A fajt hivatalosan 1982-ben nyilvánították kihalttá, az ausztrál kormány azonban később felülvizsgálva az időpontot arra jutott, hogy a tasmán tigris Benjamin 1936-os kimúlásával tűnt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik