Tudomány koronavírus

A WHO szerint nem valószínű, hogy kilégzéssel terjed a koronavírus

Ma már valószínűleg mindenki tudja, hogy a COVID-19 elsősorban a köhögés és tüsszentés során felszabaduló apró cseppekkel terjed. De vajon a kilégzés és beszéd is hozzájárulhat a betegség átadásához? Egyes szakértők szerint akár ilyen típusú terjedés is előfordulhat.

Amikor egy fertőzött személy tüsszent vagy köhög, 5 mikrométeresnél nagyobb cseppek szabadulnak fel, melyek jellemzően egyméteres távolságba, de néha messzebbre is képesek elszállítani a kórokozókat. Ezek az úgynevezett légzőcseppek, a kutatók szerint ezek idézhetik elő a megbetegedések többségét. Akadnak azonban jóval kisebb cseppek is, melyek akár kilégzéssel vagy beszéddel is létrejöhetnek. Ezeket a bioaeroszoloknak nevezik, és a légzőcseppekhez képest messzebre juthatnak el.

Annak felmérése, hogy az új koronavírus képes-e ezekkel is terjedni, rendkívül fontos – írja a ScienceAlert. Joshua Santarpia, a Nebraskai Egyetem munkatársa csapatával a levegőben és különböző felületeken mutatta ki a SARS-CoV-2 részecskéit izolált páciensek környezetében. Ez arra utal, hogy a vírusok meglehetősen nagy távolságot képesek megtenni a levegőben.

Kép: Getty Images

Vincent Cheng, a hongkongi Queen Mary Hospital szakértője és kollégái ugyanakkor ezzel ellentétes eredményre jutottak. A kutatók COVID-19-es páciensek állának közeléből gyűjtöttek be levegőmintákat, ezekben viszont nem észlelték a kórokozót.

Az Egyesült Államok Kutatási Tanácsa az eddigi adatok alapján úgy véli, hogy akár a bioaeroszolok is szerepet játszhatnak a terjedésben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanakkor ilyen átadásra csak nagyon specifikus körülmények között találtak bizonyítékot.

Ilyen egyedi helyzet lehet, amikor egy pácienst éppen leválasztanak a lélegeztetőről.

A WHO-nál úgy gondolják, hogy a bioaeroszolok révén történő fertőzést eddig csak kevés adat támasztja alá. A szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy teljesen megértsék az új koronavírus terjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik