Tudomány

Elveszett szovjet űrszonda hullhat vissza a Földre

A Szovjetunió 1972 tavaszán bocsátotta fel a Kozmosz 482 nevű Vénusz-szondát, az űreszközt szállító rakéta azonban meghibásodott, így a szonda Föld körüli pályán rekedt. Bár az űreszköz utóbb szétesett, bizonyos részei, így a belépő kapszula még ma is bolygónk körül kering.

A szakértők szerint a megmaradt töredékek sem maradnak már sokáig az űrben, és még idén visszahullhatnak a Földre – számol be a Space.com. A legnagyobb problémát a 495 kilogrammos belépő kapszula jelenti, melynek feladata az lett volna, hogy segítse az űrszondához tartozó leszállóegység landolását a Vénuszon.

Mivel a kapszulát olyan védőpajzzsal látták el, amely a Vénusz légkörébe való belépést is kibírja, biztos, hogy a szerkezet át fog jutni a földi atmoszférán. A kapszulához ugyan tartozik egy ejtőernyő, amely a lassítást segíti, de az ezt beindító akkumulátor már feltételezhetően lemerült.

Thomas Dorman műholdfigyelő szerint a Kozmosz 482 jelentős része még egyben van.

Számításaink alapján a felső űreszköz 40-50 százaléka még most is ott lehet

– nyilatkozta Dorman, hozzátéve, hogy a szonda maradványai 2019 végén vagy 2020 elején zuhanhatnak bolygónkra. A Kozmosz 482 mozgását befolyásoló naptevékenység kiszámíthatatlansága, az űreszköz sebessége és egyenletlen pályája miatt ugyanakkor egyelőre lehetetlen pontos becsléseket adni a visszatérésre.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik