Tudomány zöldövezet

Műanyaggal mérgezzük az állatokat

Egy új kutatás során mikroszálakat azonosítottak vadon élő állatok ürülékében. Korábban hasonlóra még nem volt példa.

Az nem titok, hogy a műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a tengeri ökoszisztémákra, ám csak most kezdjük felmérni, hogy milyen mértékű problémáról is van szó”

– nyilatkozta Mauricio Seguel, a Georgiai Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A kutató hozzátette, a mikroszálak szabad szemmel láthatatlanok.

Seguel kollégáival meg akarja ismerni azokat a tényezőket, melyek szerepet játszanak a mikroszálak szétterjedésében – írja az MTI. Emellett azt is meg szeretnék tudni, hogy mindez milyen hatással van a déli félteke állatvilágára. Az új vizsgálatban a szakértők a délnyugat-chilei Guafo-szigeten élő 51 nőstény dél-amerikai medvefóka ürülékét elemezték.

A minták 67 százaléka tartalmazott nagy mennyiségű műanyag mikroszálat.

Az efféle szennyeződéseket korábban csak fogságban élő állatoknál mutatták ki.

A mikroműanyagok azok a műanyagdarabok, melyek öt milliméternél kisebbek, a mikroszálak pedig ezen hulladékok legkevésbé tanulmányozott fajtái. A mikroszálak apró, egy milliméternél kisebb műanyagszálak, melyek többek közt mosás közben válnak le a műszálas szövetekről, majd a szennyvízzel együtt az óceánba kerülnek. A parányi hulladékok számos szennyezőanyagot képesek elnyelni.

Már az emberben is ott a műanyag
Egy új vizsgálat során először mutattak ki mikroműanyagokat emberi székletben.

A kutatók úgy vélik, hogy a mikroszálak a változó óceáni áramlatokkal érkeztek a Guafo-szigethez, és előbb a planktonokba, majd a táplálékláncon egyre feljebb haladva a halak és végül a fókák gyomrába is eljutottak.

Azt egyelőre nem sikerült igazolni, hogy a mikroszálak bármilyen káros hatással lennének az emlősökre, ám egyes tanulmányok szerint a szennyeződések morfológiai változásokat okoznak a halaknál.

Még nincs túl késő, hogy meggyógyítsuk az óceánjainkat, ám az egyik első lépésként meg kell határoznunk, hogy mekkora kárt okoztunk az olyan tevékenységeinkkel, mint a műanyagok gyártása és kidobása”

– mondta Kelly Diehl, a Morris Animal Foundation munkatársa.  A szakértő hozzátette, az ehhez hasonló tanulmányok segítenek, hogy jobb döntéseket hozzunk a tengeri élővilág egészségének megőrzése érdekében.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik