Szórakozás

Ki törte össze már megint Taylor Swift szívét?

Robyn BECK / AFP
Robyn BECK / AFP
Amint Taylor Swift kiadta új albumát, a szerelmi életét előszeretettel megéneklő popsztár rajongótáborában elindult a találgatás, vajon az egyes dalokat kik ihlették. Majd jött a döbbenetes felismerés: a számok jelentős részének nem az a Joe Alwyn a múzsája, akivel az énekesnő nemrégiben hat év után szakított. Napjaink legsikeresebb előadójának, a szakítós dalok koronázatlan királynőjének bőven volt mondanivalója közelmúltbéli szívfájdalmairól – segítünk kibogozni, hogy kikről és milyen mocskos részleteket osztott meg The Tortured Poets Department című lemezén.

Április közepén jelent meg Taylor Swift 11. stúdióalbuma The Tortured Poets Department (magyarra fordítva: A meggyötört költők ügyosztálya) címmel, majd alig két órával később érkezett a meglepetésszerű bejelentés, hogy dupla albumról van szó, így a rajongók összesen 31 új számot hallgathatnak azóta. Az énekesnő az elmúlt években nem tud olyan dologgal előállni, ami ne hozna elsöprő sikert és/vagy nem döntene meg valamilyen rekordot:

Kevés dolog van, ami jobban érdekli Swift rajongóit, mint az énekesnő szerelmi élete, és szerencsére az új lemez bőven szolgáltat számukra csámcsognivalót.

De pontosan miket és mikről?

A szerelmi élete izgalmasabb, mint a dalai?

Taylor Swift az elmúlt majdnem két évtizedben példa nélküli karriert épített fel, aminek alapkövét az adta, hogy a kezdetektől fogva a kedves szomszédlány képében, mindenki legjobb barátnőjeként állítja be magát a közönsége előtt. Albumai – melyek egyben érákat is jelölnek – az énekesnő életének és művészetének egy-egy korszakát fedik le, amik mindegyike saját narratívával, hangulatokkal és stíluselemekkel operál.

Marcelo Endelli / TAS23 / Getty Images for TAS Rights Management Taylor Swift az Eras Touron Argentínában 2023. november 9-én.

Dalai bevallottan önéletrajzi ihletésűek, azokat hallgatva könnyen olyan érzésünk támadhat, mintha csak a naplóját olvasgatnánk. A közkinccsé tett „bejegyzésekben” azonban a valóság és a képzelet közti választóvonal gyakran elmosódik, ezért is fordulhat elő, hogy

a rajongói elemzések készpénznek vesznek olyan dolgokat, amiket az énekesnő művészi túlzásként fogalmaz bele a dalszövegeibe.

A megrögzött Swift-fanoknak, azaz swiftie-knek amúgy is szokásuk bálványuk minden megmozdulásában – legyen szó dalszövegről, videóklipről vagy csak egy ártatlannak tűnő köszönőbeszédről – easter eggeket, vagyis rejtett üzeneteket keresni. Mindez nem hiábavaló, az énekesnő ugyanis maga is elismerte, hogy előszeretettel vesz részt ebben a játékban, és tesz apró utalásokat, hivatkozásokat az általa alaposan felépített univerzum darabkái között.

A mai napig sokan felróják neki, hogy „csak az exeiről ír dalokat”. Miközben ez a végletekig leegyszerűsített állítás empirikusan nem igazolható. Tagadhatatlan, hogy számos más téma mellett több szerzeményében – köztük leghíresebb slágereiben – a párkapcsolati drámáit tárgyalja, ráadásul elég részletesen. Bár ritkán nevezi meg név szerint az alanyait, legtöbbször ki lehet következtetni, hogy kiről szólnak az egyes számok, és a rajongók szívesen is találgatnak.

A teóriák szerint többek között Joe Jonas (Forever & Always), John Mayer (Dear John) és Jake Gyllenhaal (All Too Well) is megkapták dalban a magukét Swifttől.

Weiss Eubanks / NBCUniversal / Getty Images

Az énekesnő sok évvel ezelőtt egy frappáns válasszal is szolgált azoknak, akik számonkérik rajta, hogy diszkográfiája másból sem áll, mint hogy a swiftie-tömeg közellenségévé teszi volt pasijait.

Ha ezek a pasik nem akarják, hogy rossz dalokat írjak róluk, akkor ne csináljanak rossz dolgokat. És, ha már az elején attól tartanak, hogy a végén születik egy rossz dal róluk… Nos, akkor nem a legjobb szándékkal lépnek be abba a kapcsolatba, nem igaz?

Swift tizenévesen countrysztárnak indult, ma már harmincnégy éves, és több stílusváltáson is keresztülment – hogy ez a folyamat egy felnövéstörténet vagy tudatos arculatváltások eredménye, azt talán már Taylor Swift sem tudja követni. Annyi biztos, hogy idővel – vele együtt – komolyodott dalszövegeinek hangvétele, ami most a The Tortured Poets Department című albumában csúcsosodott ki.

Kiről szólnak a dalok új lemezén?

Amikor a 2024-es Grammy-gálán Taylor Swift bejelentette új albumát és annak címét, a rajongók máris ráharaptak a csalira. Az énekesnő exe, Joe Alwyn ugyanis egy korábbi interjúban elárulta, hogy pár másik színésszel közösen van egy csoportbeszélgetésük Tortured Man Club, azaz Meggyötört Férfiak Klubja néven. Ez volt az első nyom, hogy a lemez foglalkozik majd a szakításukkal.

Christopher Polk / NBC / NBCU Photo Bank / Getty Images Taylor Swift és Joe Alwyn.

Swift és Alwyn 2016 és 2023 között alkottak egy párt. Ez idő alatt Swiftnek öt albuma jelent meg, az azokon hallható dalain keresztül lazán végigkövethető kapcsolatuk alakulása. A fanok körében az a közmegegyezés, hogy a mostani lemezen a So Long, London és a loml című dalokat inspirálta a brit színész. Ezek szövegében szerepet kapnak a házasságra és a közös élet felépítésére tett be nem váltott ígéretek.

Hat év együttlét ide vagy oda, a swiftie-k mélyreható analízise szerint

Matty Healy legalább hat dalt „kapott” a The Tortured Poets Departmenten,

noha vele csupán pár hétig randizott Swift 2023 nyarán, miután szétmentek Alwynnal. Az énekesnő és a brit pop-rock zenekar, a The 1975 zenészének ismeretsége a hírek szerint egészen 2014-ig nyúlik vissza.

Az évek során állítólag kapcsolatban maradtak egymással, személyes és szakmai szinten is. A zenei együttműködési terveikről szóló mendemondák végül akkor nyertek bizonyosságot, amikor Swift tavaly januárban váratlanul felbukkant a The 1975 londoni koncertjén, és először énekelte el élőben az akkor frissen megjelent Anti-Hero című számát. Healy pár hónappal később az Eras Tour több állomásán is jelen volt, ami után a sajtó és a rajongók egyaránt tényként kezdték kezelni, hogy van köztük valami – kaptak is érte hideget-meleget. A gyanú aztán Taylor Swift új albumának megjelenésekor látszólag beigazolódott.

Matty Healy botrányai

Healy sosem állt jófiú hírében: hajlamos ízléstelen vicceket elsütni, sértő megjegyzéseket posztolni és a közönség szeme láttára lerészegedni a színpadon. Múlt nyáron a 24.hu-n hosszabban foglalkoztunk eddigi legmegbotránkoztatóbb performanszával, mikor koncert közben szájon csókolta együttese basszusgitárosát Malajziában, ahol rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak az LMBTQ-közösséghez tartozó személyekre, és a férfiak közötti homoszexuális kapcsolat illegális. Amikor először jelentek meg fotók róla és Swiftről, az énekesnő rajongói kampányt indítottak, hogy Healy kérjen bocsánatot néhány korábbi tettéért.

Az énekes megítélésén biztosan nem javított Swift kitárulkozása. A kétórányi szövegkönyvből az a kép rajzolódik ki, hogy

nagy fellángolás volt kettejük között, de a kapcsolat hamar kiégett, és nem mellesleg: Matty Healy egy hatalmas lúzer.

Ezt igazolja például a feltehetően róla szóló The Smallest Man Who Ever Lived című dal, aminek címe magyarul annyit tesz: „a legapróbb férfi, aki valaha élt.” Egyéb ráutaló jelek is felfedezhetők a dalokban, például említésre kerülnek a kedvenc zenekarai, nyilvánosan vállalt droghasználati szokásai és az írógépek iránti rajongása is.

Barry Brecheisen / WireImage / Getty Images Matty Healy

Bár a dalok jelentős arányban a szívfájdalom témáját járják körül, akad egy-két szám, amik kedélyesebb hangot ütnek meg. Nem meglepő, hogy a rajongók meggyőződése szerint azok Travis Kelce-hez, Swift jelenlegi párjához köthetők. A The Alchemy esetében nehéz vitatkozni ezzel a feltevéssel, tekintettel a dalban lévő megannyi sportmetaforára. Ráadásul Kelce februári Super Bowl-győzelmére is van utalás.

Leveszed a pólód, és a barátaid a fejük fölé emelnek /

A padló ragad a sörtől, a tömeg éljenez, mindenki azt mondja /

»Esélyed sem volt arra, hogy a liga legnagyobbja legyél« /

Hol van a trófea? Erre ő csak odafut hozzám

– énekli Taylor Swift, minden bizonnyal arra utalva, mikor a Super Bowl végén a pályán személyesen gratulált Kelce-nek, akit csókkal köszöntött.

Nagy találkozásukat minden szögből megörökítették a fotósok, néhány felvételen az is hallatszódott, ahogyan azt mondogatják egymásnak: szeretlek.

Az egyetlen félreérthetetlen címzett

A dalszövegek rejtett üzeneteit illetően nem létezik egyetemes megoldókulcs, így addig egészen biztosan nem lehet megfejteni az összes titkot, amíg Taylor Swift úgy nem dönt, hogy következő nagy dobásaként kiadja saját műveinek részletes elemzését. Abban viszont szinte minden rajongó egyetért, hogy Swift egyes dalai nem feltétlenül szólnak mindig egyetlen személyről. Sokkal inkább arról, hogyan érez a dal szerzője bizonyos szituációkban.

Van azonban egy szám, aminek a címzettje biztosan Kim Kardashian.

A címe thanK you aIMee – a nagybetűk nem véletlenszerűen lettek kiválasztva. Ha összeolvassuk őket, kiadják, hogy Kim

Bár a dal egy Aimee nevű nőről szól, a szövegből kiderül, hogy az énekes megváltoztatta az illető nevét és minden jellemzőt, amiről be lehetne őt azonosítani. Úgy fest, kevés sikerrel.

Kevin Mazur / MTV1415 / WireImage / Getty Images Taylor Swift és Kim Kardashian 2015-ben.

A két celebnő viszálya nyolc éve kezdődött, miután Kanye West Famous című dalában megénekelte az alábbi sorokat:

Úgy érzem, én és Taylor szexelhetnénk /

Miért? Mert én tettem híressé azt a ribancot.

A rapper a hírhedt 2009-es VMA-díjátadóra utalt, amikor felrohant a színpadra, és félbeszakította Swift köszönőbeszédét, hogy közölje: szerinte Beyoncé jobban megérdemelte volna az elismerést.

A Famous megjelenésekor Swift állította, hogy nem adott engedélyt a rá vonatkozó rész elhangzására, mire West akkori felesége, Kim Kardashian pár kígyós emoji kíséretében kiszivárogtatott egy háromperces részletet egy 25 perces telefonbeszélgetésből, amiből úgy jött le, Taylor Swift – állításával ellentétben – nagyon is jóváhagyta a dalt. Ezzel a lépésével egy időre sikerült nemkívánatos személlyé tennie Swiftet a popiparban.

Főként ez a dráma inspirálta az énekesnő 2017-es Reputation című albumát, és bár azóta is érintette néhányszor az ügyet (alig fél éve azt nyilatkozta, karrierje halálaként élte meg az incidenst), úgy tűnik, a thanK you aIMee-vel az a célja, hogy végleg a háta mögött hagyja a viszályt.

Egy korszak vége

A The Tortured Poets Department debütálásának napján Taylor Swift egyfajta előszóként az alábbi üzenetet tette közzé közösségi oldalain:

„Az album olyan művek antológiája, melyek az illanó és végzetes idő egyes eseményeit, véleményeit és érzéseit tükrözik – egy olyan időpillanatot, ami egyszerre volt szenzációs és szomorú. A szerző életének ezen időszaka véget ért, a fejezet lezárult és a polcra került. Nincs mit megbosszulni, nincs mivel elszámolni most, hogy a sebek már begyógyultak. Jobban belegondolva, a sebek jó részéről kiderült, hogy azokat a szerző önmagának okozta. Ez az író szilárdan hisz abban, hogy a könnyeinket tinta formájában papírra vetve azok szentté válnak a lapon. Ha egyszer elbeszéltük a legszomorúbb történetünket, megszabadulhatunk tőle.”

Vagyis: Taylor Swift többé nem akar azokkal a dolgokkal foglalkozni, amikről az elmúlt két évben összesen harmincegy dalt írt, és 2024. április 19-én a nagyvilág elé tárta.

Patrick Smith / Getty Images Taylor Swift jelenlegi párjával, Travis Kelce-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik