Nagyvilág

Putyin újabb céget államosított, a Fradi várható főszponzora kebelezte be a nagyvállalatot

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP

Bekérették szombaton az olasz külügyminisztériumba az orosz nagykövetet, miután Moszkva bejelentette, hogy a Gazprom orosz energiavállalat „ideiglenes ellenőrzése” alá vonják az olasz Ariston Thermo Group fűtéstechnológiai vállalat oroszországi leányvállalatát.

Az MTI híre szerint az olasz kormány „követeli, hogy Moszkva tisztázza az Ariston államosításának körülményeit”. Az olasz külügyminiszter az X közösségi oldalon hozzátette, hogy a német Bosch autóipari beszállító leányvállalatára is vonatkozik Moszkva rendelkezése. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá azt a rendeletet, amely alapján átmenetileg száz százalékban a Gazprom irányítása alá kerülnek az Ariston Thermo Rus és a BSH Household Appliances leányvállalatok.

Az Ariston csoport azt közölte, hogy húsz éve van jelen Oroszországban, kiváló kapcsolatokat ápol a helyi intézményekkel, és megdöbbenéssel értesült a váratlan rendelkezésről.

Az Európai Unió diplomáciai szolgálata közleményében úgy fogalmazott: „a törvényes üzleti tevékenységet sújtó újabb orosz intézkedések megint csak azt bizonyítják, hogy Moszkva teljesen figyelmen kívül hagyja a nemzetközi normákat és jogszabályokat”.

A Gazprom április közepén a sporthírekbe is bekerült, a Fradi futballcsapatával köthetnek átfogó szponzori szerződést. Az üzlet jelentőségét ebben a podcastban jártuk körbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik