Tudomány

Még mindig magával cipeli halott borját a gyászoló orka

Egy nőstény kardszárnyú delfin (orka) már több mint két hete halott borjának testével együtt úszik, ilyen hosszú ideje tartó gyászt még nem tapasztaltak kutatók ezeknél az állatoknál. A Tahlequah néven ismert 20 éves kardszárnyút Washington partjainál vették észre, és a becslések szerint már több mint ezer mérföldet tett meg így.

A tudósok elmondása szerint a gyász gyakori az olyan emlősök körében, mint a bálnák, delfinek, elefántok és őzek. Korábbi kutatások során is kimutatták, hogy az orkák agyának azon területe, amely az érzelmekért felel, rendkívül összetett és fejlett. A szakemberek szerint viszont a halott borjat nem szabad leválasztani az anyától, mert az megzavarná a feldolgozás folyamatát, és akár az orka élete is veszélybe kerülhet.

Washington állam kormányzója facebookos videóüzenetben mondta el, hogy az állam elkötelezett a faj megóvása érdekében, és szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mások is tegyenek így.

Protecting Washington's orcas

The recent, tragic death of the orca calf is heartbreaking and we all feel the pain of the mother and her pod. Protecting and restoring the food chain and complex ecosystem these beautiful animals rely on will take a combination of several immediate-term and long-term actions. There are no do-overs with the orcas. We must get this right.

Közzétette: Governor Jay Inslee – 2018. augusztus 2., csütörtök

Ajánlott videó

Olvasói sztorik