Tudomány

Meghalt a világ legöregebb gyilkos bálnája

Grannyt sokáig vizsgálták tudósok, miatta jöttek rá, hogy a kardszárnyú delfineknek is van menopauzájuk, de nyugdíj után is aktívak a klánjukban.

Elhunyt a világ talán legöregebb gyilkos bálnája, avagy kardszárnyú delfinje, a 100 év körüli kort megélt J2 – írja a BBC News. Kutatók jó ideje követik a csapatot, amihez ő is tartozik, és jó ideje nem látták, ebből következtettek arra, hogy véget ért hosszú élete.

Többek között J2-t, azaz Grannyt (Nagyit) is tanulmányozták a kutatók, hogy megvilágosodjanak: az orkáknak is van menopauzájuk, ami mindössze három fajra jellemző – köztük az emberre. Az is kiderült, hogy miután már nem képesek megtermékenyülni és szaporodni, hosszú évekig a klánjuk fontos részei maradnak, vigyáznak a kicsikre és élelmet szereznek a csapatnak. Darren Croft brit tudós szerint J2 utolsó éveiben is hasznára vált a csoportjának:

segített a családi csoportnak, hogy túléljen, és megosztotta velük a tudását, hogy mikor és hol találnak élelmet.

Grannyék amúgy a Csendes-óceánban éltek, a vancouveri partok előtt mutatkoztak. A klánból több állatot is kifogtak a hatvanas-hetvenes években, hogy tengeri vidámparkokba vigyék őket. Ken Balcomb és csapata ekkoriban kezdte figyelni, összeírni és védeni őket, harcolva a kihalászásuk ellen. Balcomb amúgy tavaly október 12-én látta utoljára Grannyt.

A bálna sok mindent átélhetett száz év alatt, de az egyre sűrűbb hajózás és a változó táplálkozási helyek erősen próbára tehették. A klánja létszámát jelenleg 78-ra teszik, de a lazackészletek kimerülésével elpusztulhatnak, elvándorolhatnak. Pedig kutatók szerint legalább 120-nak kéne lenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik