Tudomány

Egyszerre félelmetes és lenyűgöző a bálnára támadó kardszárnyú delfinek látványa

Orkák csapata támadt egy csukabálnára Kamcsatka partjainál. A véres jelenetnél egy tengeri expedíció tagjai is jelen voltak, akik videón örökítették meg a különleges esetet.

Az Orosz Távol-Kelet Orka Projekt (FEROP) tagjai épp a Kamcsatka délkeleti részén fekvő Avacsa-öbölben folytattak vizsgálatokat, amikor felfedezték a bálnára vadászó kardszárnyú delfineket. A jelenet azért volt meglepő, mert a régióban az orkák ritkán táplálkoznak emlősökkel. A szakértőknek páratlan szerencsében volt részük, hiszen végignézhették a támadást az elejétől a végéig.

Az esetről készült videón az látható, hogy a kardszárnyúak csoportja – melyben borjak is vannak – miként üldözi a 12 méter hosszú bálnát. A ragadozók egészen addig űzték prédájukat, amíg az ki nem merült. A zsákmányt ezután a víz alá nyomták, hogy megfullasszák, majd fogaikkal is nekiestek.

A szakértők szerint a felvételen látható gyilkos bálnák átutazók a térségben. A helyi állatoktól eltérően kisebb csoportokban élnek, nagyobb part menti területet járnak be, és nem csak halakra, hanem emlősökre is vadásznak.

Miután a ragadozók végeztek áldozatukkal, a FEROP biológusai vízbe engedték mikrofonjukat, hogy rögzítsék az élőlények kommunikációját – a hangfelvételt a SoundCloudra töltötték fel. Az orkák igen sok és változatos hangot adtak ki, ami szokatlan, ugyanis az emlősökkel táplálkozó kardszárnyú delfinek általában csendesebbek.

Még mindig sokat kell tanulnunk ahhoz, hogy megértsük az orosz távol-keleti gyilkos bálna populációkat

– írják a FEROP kutató. A szakértők bíznak benne, hogy megfigyelésük elősegítheti az állatok megértését és megóvását.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik