Tudomány az élet nagy kérdései

Miért kell órát állítanunk?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 03. 24. 16:05

A nyári időszámítás Magyarországon minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Nemcsak hazánkban, hanem a világ országainak közel 40 százalékában állítják tavasszal egy órával előre a helyi időt. Az átállás ugyanis számos előnnyel járhat.
Korábban a témában:

A timeanddate.com szerint a tavaszi óraállítás hagyománya több mint 100 éves hagyománnyal bír. Először Németországban kezdték el országos szinten használni a nyári időszámítást, utóbb pedig a világ több országa is átvette a szokást.

Vintage blue alarm clock on summer forest background. Daylight saving time concept winter time
Figyelem, órákon belül itt a tavasz
Ma délután a hangsebesség csaknem 90-szeresével csapódunk bele a tavaszba.

Az eredeti cél az volt, hogy több napfényhez jussanak az emberek – az ötletet Benjamin Franklin vetette fel 1784-ben. Innen származik a nyári időszámítás angol megnevezése, a daylight saving time (DST).

Bár a nyári időszámítás főként azokon a területeken kedvező, melyek távolabb fekszenek az Egyenlítőtől, a tanulmányok azt mutatják, hogy az óraállítás más régiókban is komoly előnyökkel járhat.

A nyári időszámítás miatt az ember több aktivitást folytat természetes fényben, ami nemcsak az egészségnek kedvez, hanem a közlekedési balesetek számát is csökkenti.

Igaz, akadnak olyanok is, akik az óraállítást kifejezetten nehezen viselik – írja a Live Science.

Egy 2014-es tanulmány szerint a nyári időszámításra történő átállást követő hétfőn 24 százalékkal nő a szívrohamok száma, egy 2009-es vizsgálat pedig arra mutatott rá, hogy az óraállítás utáni héten a bányászok 40 százalékkal kevesebbet alszanak, és 5,7 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek balesetet.

Energiát talán nem spórolunk

Az átállás a múltban bizonyítottan energia-megtakarítással is járt, mára azonban kevéssé egyértelmű, hogy a nyári időszámítás miként hat az energiafogyasztásra.

Stanton Hadley, az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium munkatársa 2007-ben a DST eredményességét vizsgálva készített jelentést az amerikai kongresszus számára.

A szakértő tanulmányában kiemelte, hogy napjainkra a világítás meglehetősen hatékonnyá vált, így már csak az energiafogyasztás kisebb részét teszi ki. Sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a munkahelyeken és otthon nyáron folyamatos léghűtésre van szükség.

Kép: Pixabay

Hadley és kollégái vizsgálatukban arra jutottak, hogy az elemzett 4 hetes nyári időszakban az Egyesült Államoknak sikerült némi energiát megtakarítania a DST segítségével.

Hosszú távon azonban az átállás épp fordított hatásokkal járhat.

Egy 1998-as tanulmány szerint bizonyos országokban a nyári időszámítás bevezetése után több energiát használtak el a nyári periódusban, mint a korábbi években.

Az óraállítás ennek ellenére hasznosnak mondható, hiszen az átállás miatt az ember több időt tölthet a napfényben, ez pedig nemcsak a mentális, hanem fizikai egészségnek is kedvez.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

 (Kiemelt kép: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.