Tudomány az élet nagy kérdései

Hatalmas átverés a bolognai spagetti és a milánói makaróni

Kevés tésztakedvelő akad, akiben még nem fogalmazódott meg a kérdés: mi a különbség a bolognai spagetti és milánói makaróni között? El kell, hogy keserítsük az olvasót: egyértelmű válasz nincs, ugyanis nem tudni, hogy milyenek is voltak az eredeti receptek.

Ha a magyar éttermek étlapjai alapján akarnánk megválaszolni a kérdést, azt írhatnánk, hogy a bolognai és a milánói szósz között a különbség az, hogy utóbbiban a szokásos paradicsomos, darált húsos szószhoz gombát és szalonnát is adnak, valamint más típusú tésztával (nem spagettivel, hanem makarónival) szolgálják fel.

A bolognai és a milánói közti különbségeket azonban ennél jóval nehéz meghatározni,

mivel egyik tészta eredete, és így eredeti receptje sem ismert.

Bár nevük alapján az ételek Észak-Olaszországból származnak, de nemhogy a bolognaiak és a milánóiak nem fogyasztják egyiket sem, de még az olasz konyha sem ismeri el őket saját találmányának. Sőt, a milánói makarónit Magyarországon kívül nem is nagyon készítik.

A bolognaiak ugyan büszkék híres szószukra, a ragù alla bolognesére (amely valamivel bonyolultabb a Magyarországon ismert egyszerű mártásnál, és főként nem disznó, hanem marhahúsból készül), még véletlenül se ejtsük ki előttük a spaghetti bolognese megnevezést.

A ragù alla bolognesét ugyanis nem szokás spagettivel tálalni.

A szószt hagyományosan lasagnekészítéshez használják fel, vagy tagliatellével (esetleg más, tojásos, széles tésztával, például fettuccinével) tálalják. A széles tésztára azért van szükség, mert ez jobban fel tudja szívni magába a ragut.

Kép: Pixabay

A spagetti, ez a vékony durumtészta, formája és íze miatt nem a legjobb választás a valódi ragù alla bolognese mellé. A spagetti ellen szól az is, hogy ez a tésztatípus nem észak-olaszországi: feltehetőleg az araboknak köszönhetően jelent meg Itália délebbi területein.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik