Tudomány az élet nagy kérdései

Sem a haj, sem a köröm nem nő a halál után

A halál után meglehetősen gyorsan leállnak azok a sejtek és hormonális funkciók, melyek a haj és a körmök növekedését segítenék. Ennek ellenére látszólag tényleg tovább növekedhetnek.

A halál után a test meglehetősen gyors változásokon esik át. Az egyik legjelentősebb átalakulás a kiszáradás, amely az összes lágy szövetet érinti, kezdve a bőrtől egészen a belső szervekig. A körmön és a hajon ugyanakkor nem jelentkeznek a dehidratáció nyomai.

Ahogy a holttest bőre száradni és zsugorodni kezd, úgy tűnhet, mintha a hajszálak és a körmök kezdtek volna növekedni.

Bár a halál után bizonyos sejtek aktívak maradhatnak – a bőrsejtek például még 12 órával később is működhetnek – a haj és a körmök növekedését szabályzó sejtek gyorsan leállnak. Ennek oka az, hogy megszűnik a glükózutánpótlás, amely elengedhetetlen ezen sejtek tevékenységéhez.

Ahogy a Live Science korábban írta, a halál után ráadásul semmiféle hormonális aktivitást nem mutat a test, amely segítené a növekedést.

Ennek ellenére így is számos furcsaság történhet a szervezettel a halál beállta után: a gázok távozásával például furcsa zajokat adhat ki a holttest, az izmok pedig összehúzódhatnak – ez akár széklet- és vizeletszivárgást is kiválthat.

Azt nem tudni, hogy a halál utáni haj- és körömnövekedés mítosza pontosan honnan is ered. Az biztos, hogy Erich Maria Remarque 1929-ben Nyugaton a helyzet változatlan című regényében már megjelenik az elképzelés. A történet egy pontján a főhős elképzeli, hogy egyik bajtársának halála után tovább fog növekedni annak körme.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik