Tudomány az élet nagy kérdései
Vertical ridges on the fingernails symptoms deficiency  vitamins and minerals

Sem a haj, sem a köröm nem nő a halál után

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 03. 17. 10:35

A halál után meglehetősen gyorsan leállnak azok a sejtek és hormonális funkciók, melyek a haj és a körmök növekedését segítenék. Ennek ellenére látszólag tényleg tovább növekedhetnek.

A halál után a test meglehetősen gyors változásokon esik át. Az egyik legjelentősebb átalakulás a kiszáradás, amely az összes lágy szövetet érinti, kezdve a bőrtől egészen a belső szervekig. A körmön és a hajon ugyanakkor nem jelentkeznek a dehidratáció nyomai.

Ahogy a holttest bőre száradni és zsugorodni kezd, úgy tűnhet, mintha a hajszálak és a körmök kezdtek volna növekedni.

Bár a halál után bizonyos sejtek aktívak maradhatnak – a bőrsejtek például még 12 órával később is működhetnek – a haj és a körmök növekedését szabályzó sejtek gyorsan leállnak. Ennek oka az, hogy megszűnik a glükózutánpótlás, amely elengedhetetlen ezen sejtek tevékenységéhez.

Ahogy a Live Science korábban írta, a halál után ráadásul semmiféle hormonális aktivitást nem mutat a test, amely segítené a növekedést.

Ennek ellenére így is számos furcsaság történhet a szervezettel a halál beállta után: a gázok távozásával például furcsa zajokat adhat ki a holttest, az izmok pedig összehúzódhatnak – ez akár széklet- és vizeletszivárgást is kiválthat.

Azt nem tudni, hogy a halál utáni haj- és körömnövekedés mítosza pontosan honnan is ered. Az biztos, hogy Erich Maria Remarque 1929-ben Nyugaton a helyzet változatlan című regényében már megjelenik az elképzelés. A történet egy pontján a főhős elképzeli, hogy egyik bajtársának halála után tovább fog növekedni annak körme.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.