Tudomány

4000 éves házassági szerződésre bukkantak

Török kutatók a közelmúltban olyan szöveget fedeztek fel egy asszír agyagtáblán, amely részletesen szabályozta egy 4000 évvel ezelőtt megkötött házasság működését. A szerződést tartalmazó leletet 60 éve találták meg Közép-Törökországban.

A kutatócsapatot a Harran Egyetem munkatársai vezették – számol be a DailySabah. A szakértők olyan 4000 éves agyagtáblát vizsgáltak, melyen egy házassági szerződésről szóló szöveg olvasható. Az elemzés végén a kutatók megállapították, hogy a forrás tartalmazza az első ismert diagnózist, mellyel a női terméketlenségre következtettek. A csapat az eredményekről a Gynecological Endocrinology folyóiratban számolt be.

Az ékírásos tábla a meddőség kérdését járja körül, és megoldásokat is javasol a problémára. Ahmet Berkız Turp, a Harran Egyetem Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Osztályának munkatársa szerint az efféle asszír házassági szerződések gyakran foglalkoztak a családok terméketlenségével.

A megállapodás alapján a feleségnek meg kellett engednie, hogy férje egy rabszolganőhöz forduljon, amennyiben a pár két évvel az esküvő után még mindig nem tudott gyermeket nemzeni. Az efféle kultikus prostituáltakat hieroduláknak nevezték.

A női rabszolga felszabadult, miután világra hozta az első fiút, és gondoskodott róla, hogy a család nem marad gyermek nélkül

– mondta Turp.

A kutatók által vizsgált agyagtábla 1948-ban került elő a közép-törökországi lelőhelynél, Kültepe-Kanisnál. A területen 1925 óta számtalan értékes forrást azonosítottak. A most tanulmányozott szöveg az időszámítás előtti 19. században keletkezett.

A szerződést Lakvipum és Hatala kötötte egymással. A megállapodásban nemcsak a meddőség esetén teendőket rögzítették, hanem azt is, hogy mennyit kell fizetnie annak a félnek, aki később válni akar; illetve, hogy kik voltak jelen a szöveg rögzítésekor.

Érdekesség, hogy a férj és feleség is ugyanannyit volt köteles megfizetni, ha fel szerette volna bontani a házasságot.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Ahmet Berkız Turp/Harran Egyetem)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik