Tudomány
Volcano Eruption. A large volcano erupting hot lava and gases into the atmosphere. Illustration.

Vulkánkitörések okozhatták az ókori egyiptomi dinasztia bukását

24.hu
24.hu

2017. 10. 18. 15:26

A Yale Egyetem munkatársai által vezetett új kutatás szerint több ezer évvel ezelőtt tűzhányók hozhatták el egy meghatározó egyiptomi dinasztia hanyatlását.
Korábban a témában:

A Ptolemaida dinasztia korában (i. e. 305–30) Egyiptom jóléte attól függött, hogy a Nílus áradásai mennyire támogatták a helyi növénytermesztést. Ha a folyó nem biztosított elegendő vizet, az problémát okozott a mezőgazdaságban, ez pedig a társadalomra is hatással volt.

Az új tanulmány szerint a korabeli vulkáni aktivitás befolyásolta az afrikai monszun csapadékának eloszlását.

A szárazabb szezon csökkentette a Nílus áradásának mértékét, ez pedig hosszú távon a dinasztia összeomlásához vezetett.

Amikor egy tűzhányó kitör, kénben gazdag gázokat bocsát a légkörbe. A gázok aztán oxidálódnak, szulfát-aeroszolokat hozva létre, melyek jelentősen befolyásolhatják az időjárást.

Francis Ludlow, a tanulmány társszerzője és a Yale Éghajlati és Energiai Intézetének munkatársa a Live Science-nek azt mondta, az aeroszolok rendkívül hatékonyan verik vissza a napfényt az űrbe. Mivel így kevesebb hő éri a talajt, csökken a párolgás mértéke, ez pedig a potenciális csapadék mennyiségére is hatással van.

A kutatók a korabeli vulkáni aktivitásra utaló bizonyítékokat, illetve a Nílus éves áradására vonatkozó információkat elemezték. A folyó ingadozását évszázadokon át nyomon követték nilométerek segítségével.

Ludlow szerint már eddig is tudták, hogy a Nílusra komoly hatással volt a nyári monszun, illetve, hogy utóbbit a tűzhányók is befolyásolhatták. A nilométerek vizsgálata most alátámasztotta, hogy a kitörések évében kevesebb vizet hozott a Nílus áradása.

A kutatók a Ptolemaida dinasztia időszakából származó forrásokat is tanulmányozták. A csapat olyan feljegyzéseket keresett, melyek társadalmi nyugtalanságra utaltak. Az adatok alapján a dinasztia bukását megelőző évtizedben jelentősen csökkent a jólét Egyiptomban. A korszakban a kisebb áradások mellett az éhínség, a pestis, az infláció, a korrupció, a földek elnéptelenedése és a migráció is problémát okozott.

A szakértők arra jutottak, hogy a korszak vulkanikus aktivitása időnként tovább növelte a nyugtalanságot. Az északi félgömbön időszámítás előtt 44-ben történt óriási kitörésről még az egyiptomi források is megemlékeztek.

A gyakori rossz termés hatalmas nyomás alá helyezte az egyiptomi társadalmat. A térséget emellett egyéb problémák is sújtották, ez pedig elegendő volt a rendszer összeomlásához.

Ludlow úgy véli, hogy a kutatás olyan veszélyekre is rámutat, melyek napjainkban is fenyegetőek lehetnek.

Bár hasonló események az utóbbi időkben nem következtek be, a hatalmas kitörések manapság is súlyosan érintenék a monszuntól függő mezőgazdasági területeket. A folyamat a bolygó teljes népességének mintegy 70 százalékát sodorná veszélybe.

(Kiemelt kép: solarseven/Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.