Tudomány

Sikerült rekonstruálni egy dinoszaurusz színét

24.hu
24.hu

2017. 08. 04. 10:58

A furcsa kövület első ránézésre a Trónok harca egyik sárkányának tűnhet, valójában azonban egy 110 millió éves őslény maradványa. A "dinoszaurusz-múmia" minden idők egyik legjobb állapotban konzerválódott dinoszaurusz-lelete.
Korábban a témában:

A szoborszerű fosszília olyan jó állapotú, hogy még az élőlény bőrének színét is meg tudták vizsgálni. A dinoszaurusz kültakarójának köszönhetően kiválóan álcázhatta magát, megtévesztve a kréta kor veszélyes ragadozóit.

Caleb Brown, a kanadai Tyrrell Királyi Múzeum munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint az, hogy mekkora veszélyben éltek a kréta alatt a hatalmas, erős páncéllal rendelkező állatok, jól szemlélteti, hogy milyen veszedelmes is lehetett a korszak. A múzeum még májusban mutatta be azt a 2011 márciusában felfedezett növényevő dinoszaurusz-maradványt, melyet aztán később remek állapota miatt “dinoszaurusz-múmiaként” kezdtek el emlegetni.

A szakértők az 1300 kilogrammos, 5,5 méter hosszú fajt Borealopelta markmitchellinek nevezték el, utalva a múzeum technikusára, Mark Mitchellre, aki több mint 7000 órát töltött a kövület megtisztításával. Brown szerint a nodosaurus fosszíliája azért lenyűgöző, mert az állat pikkelyei mellett eredeti, háromdimenziós formáját is megőrizte.

A tudománytörténetben úgy fog fennmaradni, mint az egyik legszebben és legjobban konzerválódott dinoszaurusz-példány – a dinoszauruszok Mona Lisája

– mondta a szakértő.

nodosaurusok hosszú, sima farokkal, valamint vaskos pikkelyekkel és tüskékkel rendelkeztek. A kutatók úgy vélik, hogy a Borealopelta markmitchelli erős külső páncélja mellett álcázóképességével is igyekezett megvédeni magát a ragadozóktól.

A csapat  tömegspektrometriás technikával mutatta ki a lény pikkelyeinek pigmentjeit. A dinoszaurusz testének alsó része világosabb, míg a teteje sötétebb vöröses-barna volt.

Az állatvilágban ma is számtalan élőlényre jellemző a hasi rész világossága, amely az álcázást szolgálja – gondoljunk csak a bálnákra vagy a pingvinekre. A jelenséget Thayer törvényének nevezik.

Az álcázási technika felfedezése a dinoszaurusznál kissé meglepő, hiszen a faj jóval nagyobb volt, mint a mai rejtőzködő állatok többsége. Úgy tűnik, hogy a Borealopelta markmitchellire vastag páncélzata ellenére komoly fenyegetést jelentettek a ragadozók.

A kutatók következő célja az, hogy megvizsgálják az élőlény gyomrának tartalmát, hogy következtetni tudjanak táplálkozására. A szakértők abban is bíznak, hogy még alaposabban elemezhetik a dinoszaurusz pikkelyeit.

(ScienceAlert)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.