Tudomány

Így győztük le a tbc-t

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 09. 16:00

Évszázadokig a leghalálosabb betegség volt, mígnem az '50-es években a kormányzat kíméletlen harcot indított a gümőkór ellen.

Korábban a témában:

A tuberkolózis (tbc) vagy gümőkór egy baktérium okozta fertőző betegség, a leggyakrabban a tüdőt támadja meg, ahol gümők keletkeznek – innen a betegség latin neve is, a tuberculum gümőt jelent. Ezek akadályozzák a tüdő normális működését, emellett káros anyagokkal árasztják el a szervezetet. Ősidőktől fogva ismert kórkép, évszázadokon át gyógyíthatatlan volt és világszerte vezette a halálozási listákat. Magyarországon a XX. század fordulóján a halálesetek 90 százalékáért volt felelős a tbc.

Tizedére csökkent a betegek száma

Kocsis Piroska a Magyar Nemzeti Levéltár Archívumában megjelent cikkéből kiderül, a legnagyobb veszélyt Európában jelentette a nyomornegyedek megjelenésével, ahol a zsúfoltan, rossz körülmények között élő, legyengült immunrendszerű emberek könnyen megfertőződhettek. A XIX. század közepén kísérletet tettek a betegség kezelésére úgy, hogy a tehetős betegeket tbc-szanatóriumban helyezték el. Itt bőséges ellátásban részesültek, napi 16-24 órát feküdtek, ám a túlnyomó többség így is meghalt.

A XX. század elején báró Korányi Frigyes vállalt aktív szerepet a kór ellen, a két világháború között pedig Johan Béla kezdeményezésére születtek meg az első törvények, amelyek hatására elkezdődött a tüdőgondozói hálózat kiépítése. A háború után a tbc elleni küzdelem kiemelt szerepet kapott: 1948-ban már minden járásban volt tüdőgondozó intézet, megsokszorozódott a tüdőbetegek kezelését szolgáló kórházi ágyak száma, és ingyenessé vált a gyógyszerellátás.


Fortepan/Jurányi Attila

Ezek hatására a halálozások mértéke az 1938. évi szintegytizedére csökkent, ám az igazi szigor az 1950-es évektől kezdődött. Kialakították a tüdőgondozói hálózatot, elrendelték a lakosság rendszeres tüdőszűrését, ingyenessé tették a betegek kezelését, és megjelentek az első hatékony gyógyszerek, valamint megkezdődött a csecsemők BCG-oltása.

Szükség volt a szigorra

A lakosságot röplapokon győzködték a tüdőszűrés veszélytelenségről. Megszervezték a betegek foglalkoztatását és átképezték azokat, akik kigyógyulva a gümőkórból nem ttérhettek vissza korábbi, nehéz fizikai munkával járó állásukba. Az ingyenes tüdőszűrés technikai feltételei azonban nem mindig voltak adottak, a kormányzat szigorú intézkedései a gyakorlatban legtöbbször nem voltak kivitelezhetőek. A zsúfoltság, hosszú várakozás és a szervezetlenség miatt nemcsak a betegek, de a tüdőgondozók alkalmazottai is sokszor panaszkodtak. Utóbbiakat szinte maga alá temette a rengeteg kötelező adminisztráció.

A statisztikákra és jelentésekre pedig szükség volt, hogy az egészségügyi szervek képet kapjanak a tbc-s betegek neméről, koráról, kórformájáról és státuszáról. “Kínlódva” indult, de az 1970-es évekre sikerült visszaszorítani a rettegett kórt. Ehhez azonban szükség volt az egészségügyi kormányzat szigorú intézkedéseire az ’50-es évek elején.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.