Tudomány

Miért védi a szívet az alkohol?

A mérsékelt szeszfogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát - amerikai kutatók most arra is rájöttek, hogy miért.

Tanulmányukhoz a tudósok a CARDIA amerikai vizsgálat adatait elemezték. A kutatás az Egyesült Államok négy nagyvárosában folyt a múlt század nyolcvanas éveitől. A munkacsoport 13 esztendei megfigyelés eredményeiből vonta le következtetéseit. A megfigyelés kezdetétől a végéig mérték a véralvadás alapvető elemét, a fibrinogén vérszintjét is.

A fibrinogén a vérben kering, és ha valamilyen sérülés közben trombinnal kerül kapcsolatba, fibrinné alakul. Ez vízben oldhatatlan, laza hálót képez, amelybe mind több sejt beleépül és kialakul az a vérlepény, amely ilyen sérülés esetén életet ment – viszont, ha az ereket fokozatosan elzárja, az érelmeszesedés végzetes folyamatát jelenti.

A fibrinogén a gyulladásban is szerepet játszik, és az is kiderült, hogy az életkor előrehaladása során szintje növekszik. A mérések igazolták, hogy az alkoholt rendszeresen és mértékletesen fogyasztó férfiak fibrinogén-szintjének növekedése kisebb mértékű, mint alkoholmentesen élő társaiké, sőt a hatás nők esetében még kifejezettebben érvényesült. Érdekes módon a fibrinogén-szint azoknál a résztvevőknél nőtt a leginkább, akik valamilyen okból a vizsgálat közben abbahagyták az alkohol fogyasztását.

A kutatók szerint a fibrinogén-szint változásában érvényesülő alkohol hatása lehet az egyik magyarázata az alkohol szívet védő tulajdonságának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik