Tudomány

A legolcsóbb szívgyógyszer a jókedv

A Harvard Egyetem kutatói szerint a pszichés jóllét, a pozitív életszemlélet csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Közismert, hogy a rossz közérzet és a stressz káros hatással van a testi egészségre is, azonban a pozitív érzések jótékony hatásáról már kevesebbet lehetett tudni. A Harvard kutatói kétszáz korábbi tanulmány eredményeit összegezték, s bár nem mernek bizonyosságról beszélni, erős kapcsolatot véltek felfedezni.

Julia Boehm kutatásvezető az egyetem közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a negatív hiánya nem egyenlő a pozitív meglétével. “Úgy találtuk, hogy az optimizmus, a megelégedettség és a boldogság összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek csökkent kockázatával, függetlenül az életkortól, a társadalmi-gazdasági helyzettől, a dohányzástól és a testsúlytól.

Tanulmányuk szerint a legoptimistább egyéneknél 50 százalékkal kevesebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint a legkevésbé optimista egyéneknek.

A szakemberek szerint pozitív életszemlélettel egyéb betegségekből is gyorsabb lehet a felépülés. A metaelemzésbe bevont egyik tanulmányban  például háromszáz, bypass műtéten átesett férfi és nő egészségét követték nyomon – hat hónap leforgása alatt 50 százalékkal kisebb eséllyel kerültek vissza a kórházba szívproblémák miatt azok a páciensek, akik életszemlélete optimista volt. Egy másik tanulmányban 2500 ember egészségét hat éven át követték nyomon – közülük 26 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak szélütést az adott időszakon belül azok, akik az érzelmi skála optimista végén foglaltak helyet a kérdőívben adott válaszaik alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik