Tudomány

Ránézésre is éhesebbek leszünk

Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.

A Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatóinak vizsgálatai szerint az étel látványa által keltett éhségérzet a grelin nevű hormontól függ, amely az optikai inger hatására többszörösen termelődik. A grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelős.

A tudósok kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan reagálnak egészséges, fiatal férfiak jóízű ételeket valamint ehetetlen tárgyakat ábrázoló képek látványára – mindeközben a vérükben lévő, a táplálékfelvétel rendszerességét irányító egyes hormonok koncentrációját mérték.

A táplálék optikai ingerének hatására mérhetően nőtt a vérben a grelinkoncentráció. A kutatók szerint a folyamat odáig vezethet, hogy már két órával az étkezést követően is ételt kívánunk.

A tudósok becslése szerint az étvágygerjesztő ételek folyamatos médiajelenléte is felelős a nyugati társadalmakra jellemző túlsúlyért. Ezért a súlyproblémákkal küzdő embereknek a szakértők azt javasolják, próbálják meg kerülni az étvágygerjesztő ételek látványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik