Tudomány

Egy hormon segíthet a fogyásban

Nemcsak az étvágyat, hanem a vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti a dán kutatók szerint a bélben található hormon.

A glukagonszerű peptid (GLP-1) olyan hormon, amely a bélrendszerben keletkezik, amikor valaki eszik. Mivel a molekula a vércukorszint szabályozásában is részt vesz, nemrégiben 2-es típusú diabétesszel élő embereknél is elkezdték alkalmazását.

A vizsgálatok közben azonban arra figyeltek fel, hogy a hormon csökkentette a páciensek éhségérzetét is, ezért Tina Vilsboll kutatásvezető, a Koppenhágai Egyetem munkatársa egy új tanulmányt tervezett az összefüggés ellenőrzésére.

Az elemzésben 25 korábbi klinikai próba eredményeit tekintették át, amelyekben összesen 6 ezer páciens kapott GLP-1-et. Azoknál a cukorbeteg és nem cukorbeteg embereknél, akik legalább húsz hónapon keresztül a minimális adagban kapták a hormont, nagyobb súlycsökkenést tapasztaltak, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Ezen túlmenően jobbak lettek vérnyomásértékeik és koleszterinszintjük is, valamint javult náluk a glikémiás kontroll, az a szabályozó folyamat, amelyben a szervezet a szénhidrátok hatását a vércukorszinthez igazítja.

A kutatók összegzése szerint az eredmény meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a GLP-1 segít az elhízottak testsúlyának csökkentésében – hozzátették ugyanakkor, hogy a hormon hosszú távú biztonságossága még nem ismert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik