Élet-Stílus

Ha nem akarsz hízni, muszáj többször enni

Újabb kutatás mutatott rá, milyen rossz étkezési szokások állhatnak az elhízás és a súlyingadozás mögött.

Azok a lányok, akik gyakrabban esznek, kevésbé híznak, mint azok, akik kevesebbszer étkeznek, de akkor kiadósan – állítják egy amerikai felmérés készítői. Összesen 2100 lány étkezési szokásait és testúlygyarapodását, derékbőségének változását követték nyomon tíz éven át a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A Berkeley-ből, Washingtonból és Cincinattiből választott  kislányok a kutatás indulásakor 9-10 évesek voltak. A végeredmény szerint azoknak a testömegindexe, akik naponta hatnál is többször fogyasztottak valamit, átlagosan 6,5 ponttal emelkedett tíz év alatt. Míg azoké, akik legfeljebb háromszor étkeztek, 7,8 ponttal. A leggyakrabban evők derékkerülete átlagosan 10 centivel és 2 milliméterrel gyarapodott, az utóbbiaké már derekasabban bővült: 12,7 centivel 19-20 éves korukra.

A kutatók az adatok kiszámításánál figyelembe vettek egyéb életviteli szokásokat, így a testedzést, a tévézést, és természetesen azt is, hogy a lányok hány kilóval kezdték a dekádot. Azt ugyanakkor nem jegyeztették fel az alanyokkal, hogy mit ettek. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy mindezek alapján túl korai lenne a gyakoribb étkezést lányok vagy mindenki számára az elhízás megelőzési módjaként javallani.

Korábban is beszámoltunk egy felmérésről, ami hasonló tanulságokkal végződött, annak a kutatásnak a vezetője szerint egyszerűen arról lehet szó, hogy a nassolás megakadályozza, hogy kiéhezzen az illető: „Ha gyakrabban eszel, akkor nem leszel túl éhes – jelentette ki Jessica Bachman, a Marywoodi Egyetem Táplálkozástudományi és dietetikai tanszékének adjunktusa. – Amennyiben tíz órát vársz az utolsó étkezésedet követően, már túlságosan éhes leszel, és sokkal több ennivalót fogsz magadhoz venni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik