Tudomány

Titokzatos zöld folt az űrben

Az alakzat a galaxisok közötti térben található, ahol az eddigi ismeretek alapján nem feltételezték, hogy csillagok is születhetnek.

A zöldes fényben derengő gázfelhőt elsőként 2007-ben Hanny van Arkel holland általános iskolai tanár fedezte fel azokon a Hubble űrtávcsővel készített felvételeken, amelyeket a Galaxy Zoo projekt keretében tettek online elérhetővé hatékonyabb galaxisrendszerezés céljából.

Az objektum a Hanny’s Voorwerp nevet kapta. A zöld tintapacához hasonlító gázfelhő látható része 300 ezer fényév hosszúnak tűnik, a Földtől 650 millió ezer fényévre található, csápjai látszólag egészen az IC2947 galaxisig nyúlnak.

Bill Keel, az Alabama Egyetem csillagásza szerint, a Tejút méretű csillagbölcső gázfelhő fényét egy közeli kvazár – csillagszerű rádióobjektum – nagyítja fel, hasonlóan, ahogy a mozizáskor a vetítőgép lencséjén mászó légy a vásznon hatalmasra nő.

A folt érdekessége, hogy galaxisok közötti térben található, ahol az eddigi ismeretek alapján nem feltételezték, hogy csillagok is születhetnek.

A NASA felvételein olyan részletek is láthatók, amelyek a kutatókat hozzásegíthetik a gázfelhőben történő folyamatok megértéséhez.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kép a zöld objektumról nagy felbontásban (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik