Tudomány

Több mint ötvenföldnyi napkitörés

24.hu
24.hu

2010. 12. 10. 09:08

Ötven Földet nyelhetett volna el, és hétszázezer kilométer hosszú anyaghidat dobott ki magából a Nap.
Korábban a témában:

A Nap működése egyre aktívabb, mi se mutatná ezt jobban, mint a legújabb napkitörés, mely kétszeres Föld-Hold távolságra nyúlt ki a végtelenbe központi csillagunktól. A hatalmas tűznyelvek gyakran leszakadnak a Napból, és akár a Föld felé vehetik az irányt.

A Solar Dynamics Observatory december 6-án rögzítette filmfelvételen a gázhídat, mely a napokban pánikot keltett. (Többen Magyarországon ennek tulajdonították a T-Mobile hálózat leállását is.)

Néhány kisebb kitörés is indult a Napból, azonban az alakzat jelentős része egyben maradt, és amelyek leszakadtak, azok a darabok is szerencsére elkerülik a Földet, a maradék anyag pedig az északi és déli sark közelében december 10. és 11. között látványos fényjelenséget – aurórát – okozhat.

December 6-án Magyarországról is lefotózták az anyaghíd keletkezésével nagyjából egyidőben létrejött, a felkelő Nap felületén észlelhető napfoltot. A képeket Veszprémből készítették.

AJÁNLOTT LINKEK:

Jelentés a napkitörésről (NASA)

Űridőjárás előrejelzés (Space Weather)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.