Tech

Szép lassan darabjaira hullik a Titanic

RMS Titanic Inc. / Facebook
RMS Titanic Inc. / Facebook

A Titanic roncsáról készült új képek arról tanúskodnak, hogy a hajó állapota rohamos gyorsasággal romlik, azonban az expedíció során egy régóta elveszettnek hitt műtárgy nyomára bukkantak az óceán mélyén – írja az IFLScience.

Az RMS Titanic elnevezésű atlantai cég kizárólagos joggal rendelkezik a hajóroncs feltárásaihoz, a közelmúltban pedig egy 20 napos expedícióra indultak a hajóhoz. A feltárásról több mint 2 millió képet készítettek, amelyek az eddigi legnagyobb felbontású képek, amiket valaha készítettek a roncsról. A csapat LiDAR-t, szonárt és hipermagnetométert is használt a történelmi helyszín dokumentálására.

A képek arról tanúskodnak, hogy a hajó orránál található korlát – ahol a Titanic című filmben Jack és Rose állt – jelentős része elkorrodált és letört az utolsó, 2022-es felvételek óta. 

A kameráik azonban lencsevégre kapták a Versailles-i Diana által ihletett bronzszobrot, amelyet utoljára 1986-ban láttak, így a legtöbb szakértő azt hitte, hogy örökre elveszett. A szobrot eredetileg a Titanic első osztályának társalgójában helyezték el, a műremek pedig a jelenleg a Louvre gyűjteményének részét képező ereklye másolata volt.

RMS Titanic Inc / Facebook

A Titanic 1912. április 15-én süllyedt el az Atlanti-óceán fagyos vizében, miután első útja során az angliai Southamptonból New Yorkba tartva jéghegynek ütközött. A 2240 utasból és legénységből mindössze 706 ember élte túl a katasztrófát. A roncs helyét 1985-ben fedezték fel, mintegy 700 kilométerre Kanada keleti partjaitól, körülbelül 3800 méteres mélységben.

1994 óta az RMS Titanic vállalat több ezer tárgyat mentett ki a roncsból, köztük tengeri ereklyéket, porcelántányérokat, ruhákat, díszes ékszereket és egyéb személyes tárgyakat.

A mostani volt az első út az elsüllyedt hajóhoz a 2023. júniusi OceanGate-katasztrófa óta. A Titanic iránti érdeklődés azonban a tavalyi tragédia ellenére sem szűnt meg. 2024 májusában Patrick Lahey, a Triton Submarines vezérigazgatója bejelentette, hogy tudományos kutatást fognak végezni a Titanicon.

Kapcsolódó
„Meg fogtok ölni valakit” – egy éve történt a Titan tragédiája
Egy újságírói nyomozás megdöbbentő részleteket tárt fel a Titan történetéről, a búvárhajó egy éve semmisült meg, miközben a Titanic roncsához próbált leereszkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik