Tech

Elkezdődött az év egyik legszebb csillaghullása

Geoffrey Hunt / Getty Images
Geoffrey Hunt / Getty Images

Elkezdődött az egyik legismertebb éves „csillaghullás”, a Perseidák meteorzápora – írja cikkében Jamie Carter ismeretterjesztő. A csúcs néhány hét múlva veheti kezdetét.

A Perseidák raja július 14-től szeptember 1-ig lesz látható, a maximum idén augusztus 11-12-én lesz.

A legtöbb hullócsillagot ekkor láthatjuk, de a meteorraj ideje alatt máskor is feltűnhetnek a fényjelenségek.

A csúcs alatt a holdciklusból adódóan nem lesz sok a természetes fény, ha tiszta az égbolt, érdemes lesz az eget kémlelni. A megfigyeléshez ajánlott elvonulni az emberi fényszennyezéstől, és türelmesen várni, amíg szemünk alkalmazkodik a sötéthez.

Gyakran olvashatunk arról, hogy a Perseidák maximuma alatt óránként akár 100-150 meteort is láthatunk, ez azonban túlzó, az érték az egész égbolton potenciálisan megjelenő hullócsillagokra vonatkozik. A valós szám ennél jóval alacsonyabb, de így is szép meteorzáporról van szó, a hullócsillagok az égen bárhol feltűnhetnek.

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek – innen az elnevezésük –, de valójában a 109P/Swift-Tuttle üstökösről leváló parányi szemcsékből állnak. Amikor a Föld áthalad ezen törmeléksávon, a légkörbe belépő darabkák fényjelenségeket alakítanak ki. A rajjal minden nyáron találkozik bolygónk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik