Tech koronavírus

Veszélyesebbek lennének az utakon az oltatlanok?

Getty Images / Yellow Dog Productions
Getty Images / Yellow Dog Productions

Furcsa összefüggést találtak amerikai kutatók a közúti balesetekben érintettek, és az oltást fel nem vevő személyek között. Az American Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint azok, akik elutasítják a vakcinát, 48 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek részesei közúti balesetnek, mint a közegészségügyi előírás szerint cselekvő személyek – írja az IFLScience.

A tanulmányt 11 270 763 személy adatai alapján készítették, akiknek 16 százaléka nem volt beoltva a COVID-19 ellen. A kutatók ezután a sürgősségi ellátásból származó adatokat vizsgálták meg. Az eredmények pedig rámutattak, annak ellenére, hogy az oltatlanok a vizsgált emberek alig egy hatod részét tették ki, az elkövetkező hónapokban a kórházi kezelést igénylő közlekedési balesetek 25 százaléka hozzájuk kötődött.

Bár furcsának tűnhet, hogy összefüggést keresnek az oltási státusz és a közlekedési balesetben való részvétel között, a kutatócsoport szerint korábbi tanulmányok is rámutattak már, hogy az ember pszichológiája – például az agresszív személyiség – könnyedén összefügghet a közlekedési balesetekkel. A kutatás alapfelvetése szerint természetesen nincs közvetlen összefüggés a koronavírus elleni immunaktivitás és a közlekedési viselkedés között.

Ugyanakkor a kutatócsoport az adatok alapján azt feltételezi, hogy azok a felnőttek, akik hajlamosak ellenállni a közegészségügyi ajánlásoknak, az alapvető közlekedésbiztonsági irányelveket is könnyebben hagyják figyelmen kívül.

A szerzők kiemelték, nem állítanak ok-okozati összefüggést a két tényező között, mivel a tanulmány nem vizsgálta az oltási bizonytalanság vagy a kockázatos vezetés okait. Az eredmények szerint ugyanakkor nagyobb a baleset kockázata ebben a csoportban, mint a cukorbetegeknél, ellenben alacsonyabb, mint az ittas vezetők esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik