Tech

Nem tetszik az oroszoknak, hogy a Facebookon sokan Putyin halálát kívánhatják

Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Facebookot is magába foglaló Meta még március 10-én hozott olyan szabálymódosítást, ami engedélyezi a közösségi oldal egyes felhasználói számára, hogy a korábbinál jóval szabadabban fejezzék ki a véleményüket Vlagyimir Putyinnal és az orosz hadsereggel kapcsolatban. A változás értelmében a Facebook és az Instagram nem távolítja el az olyan posztokat, amelyek az orosz megszállókkal szembeni erőszakra buzdítanak.

Mindez Ukrajna, Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Grúzia, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Magyarország felhasználóit érinti. Az oroszoknál, az ukránoknál és a lengyeleknél viszont ennél is tovább ment a Meta, mert ott az olyan posztokat sem tüntetik el, amiben a felhasználók Vlagyimir Putyin vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök halálát kívánják. Mindez az érintett fél heves nemtetszését váltotta ki.

A Meta agresszív és bűnös politikája gyűlöletet és ellenségeskedést szít az oroszokkal szemben

– fogalmazott az ügyre reagáló közleményében az orosz nagykövetség, továbbá azzal vádolják a céget, hogy szabályokat nélkülöző, „információs háborút” indítottak Oroszországgal szemben.

Ennek nyomán azt követelik az amerikai hatóságoktól, hogy vessenek véget a Meta „szélsőséges tevékenységének”. A Kreml ugyanakkor már a fenti szabálymódosítások előtt üzent az amerikai vállalatnak, miszerint amennyiben a Facebook vagy az Instagram nem blokkolja az orosz katonák elleni erőszakra buzdító felhívásokat, akkor a lehető leghatározottabb intézkedéseket fogják meghozni a céggel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik