Szórakozás

Hangulatjeleket használnak az oroszok, hogy kikerüljék a cenzorokat

Ha nem tennének így, nagyon komoly büntetésre számíthatnának.

Február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, és egy kép kezdett el terjedni a közösségi médiában, rajta

  • egy rajz Puskinról, az orosz költőről,
  • egy hetes szám és
  • rengeteg sétáló emberes emoji. Ez: 🚶‍♂️

A jelentés egyértelmű volt sokak számára:

  • egy helyszín, a moszkvai Puskin tér
  • egy időpont
  • és felhívás a kormány intézkedései elleni tiltakozásra

írta a BBC.

A hangulatjeleket évek óta használják a kormánykritikus oroszok, egy kód, bár már biztosan tudják a hatóságok is, mit jelent.

A be nem jelentett tüntetésen való részvételt nagyon súlyosan tiltják Oroszországban 2014 óta. Első alkalommal is már 15 napos elzárást eredményezhet, a visszaeső elkövetők viszont akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

Azóta gyakori, hogy az aktivisták különféle kódokkal toboroznak tüntetésekre.

Menjünk sétálni a központba.

Remek az idő a sétához

– ezek olyan mondatok, amiket írnak az oroszok barátaiknak, hogy tudassa velük, részt vesz a tüntetésen.

Az oroszok egyrészt az ilyen kódolt üzeneteket már viccesre is veszik, igaz, ha nem tesznek így, akkor az komoly következményeket vonhat maga után. A BBC több esetről is tud, mikor azért tartóztattak le valakit, mert kirakott egy tüntetésről valami konkrétat a közösség oldalára.

Egy nő például a Twitteren írta, hogy „régóta nem sétáltam a városközpontban”, és idézett egy másik tweetet, ami egy konkrétabb tüntetésre való felhívást tartalmazott.

Öt nappal később vonatozás közben tartóztatták le. Szerinte a moszkvai metrórendszeren működő arcfelismerő szoftver észlelte. A bíróságon bemutatták bizonyítékként a posztját is, és látni, hogy szinte azonnal képernyőkép készült róla, ahogy kirakta.

Az invázió óta csaknem 14 ezer embert tartóztattak le Oroszországban csak azért, mert részt vettek egy tüntetésen. Legtöbbjüket órákra vagy napokra zárták el.

Március 4-én új törvényt vezettek be Oroszországban, aminek a célja a hadsereggel kapcsolatos álhírek kezelése, de vélhetően a tüntetők ellen is bevetik majd. Az elkövetők akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak, ami jóval több, mint a korábbi maximum büntetés. Az új törvény bevezetése a letartóztatások száma egyértelműen megnövekedett – közölte a lappal a OVD-Info jogi tanácsadást adó központ.

Közben a Facebookot és a TikTokot is blokkolták az orosz hatóságok, ezek kulcsszerepet töltöttek be eddig az információk terjesztésében. Az Instagramon is jóval kevesebb poszt jelenik meg most. Sokan a profiljukat is törölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik