Tech

Újabb kellemetlen dolgok derültek ki Bill Gates munkahelyi flörtjeiről

Getty Images
Getty Images

Bill Gates a filantróp, Bill Gates a „jó milliárdos” – az üzletember renoméja makulátlan volt az elmúlt két évtizedben, egyetlen olyan botrányos ügyet sem lehetett említeni, amihez köze lett volna. Májusban viszont fordult a kocka: Gates munkahelyi viszonyától, a szexuális bűncselekmények miatt elítélt Jeffrey Epsteinnel való kapcsolatától, valamint Melindával való válásától hangos a sajtó, ezért többek szerint is komolyan megfakult a jóságos Microsoft-alapítóról kialakult kép.

A Wall Street Journal legújabb cikke meg nem nevezett belsős forrásokra alapján azt írja: egy belsős levelezés arról árulkodik, hogy Gates nem csak egyetlen alkalommal kapott figyelmeztetést női munkatársakkal szemben tanúsított illetlen e-mailek miatt, tehát a Microsoft már korábban konfrontációba került Gatesszel ilyen jellegű ügyek miatt, nem a tavaly robbant affér volt az első.

Eddig egy ilyen ügyről lehetett biztosan tudni: idén robbant a hír, hogy a filantróp egy korábbi Microsoft-alkalmazottal konkrétan romantikus viszonyt folytatott 2000 körül, ami egyes feltételezések szerint végül az igazgatósági tagságról történő lemondáshoz vezethetett. A Microsoft 2019-ben fogadott fel ügyvédet, hogy kivizsgálják az akkori esetet.

A WST friss cikke most egy másik esetről számol be. 2008-ban a Microsoft vezetősége felfedezett olyan 2007-es levélváltásokat a filantróp és egy középbeosztású hölgy kolléga közt, amiben Gates egyértelműen flörtölt a másik féllel és ajánlatot is tett neki arra, hogy találkozzanak irodán kívül. Ekkoriban Gates még a Microsoft elnöki pozíciójában volt. Akkor Brad Smith (a Microsoft jelenlegi elnöke, jogi vezetője, akkor jogtanácsosa)  és Lisa Brummel (2014-ig emberi erőforrásokért felelős alelnök) egy találkozó keretén belül arra szólították fel Gatest, hogy fejezze be az ilyen hangvételű levelek írogatását. Gates nem tagadta az üzenetváltásokat, és megígérte, hogy többé nem fordul elő a dolog. Az ügy cégen belül is napirendre került a vezetőségben egy meetingen, ahol úgy döntöttek, hogy mivel fizikai interakció nem történt, és bár a sorok egyértelműen flörtre utaltak, szexuális célzás sem hangzott el, ezért Gatest nem részesítik semmilyen retorzióban.

Gates szóvivője a Business Insidernek eddig azt nyilatkozta a Wall Street Journal cikkében megfogalmazott állításokkal kapcsolatban, hogy hamis pletykákról van szó.

Gates, a világ leggazdagabb embereinek egyike,  2000-ben a Microsoft vezérigazgatói posztjáról, 2014-ben pedig az elnöki pozícióról köszönt le. 2020 márciusában 45 év után kilépett a Microsoft igazgatótanácsából, idén pedig elvált Melinda Gatestől.

Gates idei botrányairól itt írtunk korábban:

Kapcsolódó
Bill Gates már sosem lesz az, akinek eddig hittük
Hetek óta a Microsoft-alapító milliárdos ügyeitől zajos az internet, pedig eddig szinte sosem volt botránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik